Istaknuta dostignuća
zavod za mljekarstvo

  • Prva knjiga iz područja mljekarstva pojavljuje se 1923., a napisao ju je tadašnji Predstojnik Zavoda za mljekarstvo prof. dr. sc. Stjepan Filipović, a u proteklih 10 godina izdana su četiri sveučilišna udžbenika.
  • 1928. prof. dr. sc. Stjepan Filipović objavio je rad o sekreciji mlijeka u kojem je oborio jednu krivu teoriju koju su dotad zastupali vrhunski mljekarski i stočarski stručnjaci.
  • Prof. dr. sc. Jasmina Havranek idejna je začetnica i urednica prve mljekarske revije Mlijeko i ja koja je namijenjena edukaciji potrošača mlijeka i mliječnih proizvoda.
  • Od osnutka do danas, Zavod je imao veliki broj projekata (domaći i međunarodni), a u proteklih 10 godina mogu se izdvojiti četiri značajna projekta kojima su obuhvaćena istraživanja iz područja proizvodnje i zaštite tradicijskih sireva te istraživanja elemenata ekološke proizvodnje mlijeka i analitičkih metoda za dokazivanje izvornosti sira.
  • 2002. referentni laboratorij Zavoda za mljekarstvo uvršten je u međunarodni sustav Referentnih laboratorija (FIL – IDF). 

Djelatnici Zavoda dobitnici su istaknutih nagrada i priznanja:

  • prof. dr. sc. Jasmina Havranek, 2007. Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske «Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića» za osobit doprinos znanosti i visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj kao i za provedbu Bolonjskog procesa.
  • prof. dr. sc. Jasmina Havranek, 2001. Dobitnik je Godišnje državne nagrade za znanost u području biotehničkih znanosti za značajno znanstveno dostignuće, posebice za istraživanja kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda
  • prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, Medalja Fakulteta za izniman doprinos u znanstvenoistraživačkoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti (2016.)
  • doc.dr.sc. Milna Tudor Kalit, Nagrada Fakulteta za najbolji e-kolegij (2018.)
  • prof. dr. sc. Samir Kalit priznanje od University Wisconsin, Center for Dairy Reseach za doprinos globalnoj industriji proizvodnje ovčjih i kozjih sireva.  

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.