Nastavna djelatnost
zavod za povrćarstvo

Razvoj nastavne djelatnosti

Nastavna djelatnost Zavoda za povrćarstvo se tijekom 80 godina postojanja Zavoda razvijala u skladu s potrebama struke te promjenama i prilagodbama nastavnih planova i studijskih programa. Sve je započelo nastavom iz predmeta Povrtlarstvo (kasnije Povrćarstvo). Tijekom godina izvođenje nastave se kontinuirano unapređivalo primjenom tehničkih pomagala i informatičke opreme. Značajan doprinos kvaliteti nastave daju praktične vježbe u manjim grupama studenata koje se odvijaju u praktikumu i na pokušalištu Zavoda, na kojem se obavlja i dio obvezne stručne prakse. Sadržaji predmeta kontinuirano se nadopunjuju najnovijim saznanjima o uzgoju povrća te aromatičnog i ljekovitog bilja, a organiziranjem nastave prema Bolonjskom procesu uvode se novi predmeti s naglaskom na suvremene tehnologije uzgoja. Zbog obima grane Povrćarstvo današnji su predmeti usko specijalizirani, sljedivi i grupirani prema ishodima učenja studija. Osim predavanja, praktičnih vježbi te terenske nastave, sastavni dio nastave Zavoda su seminarski radovi te stručni projekti, koji studentima omogućuju učenje kroz timski rad te razvijanje njihovih komunikacijskih i organizacijskih vještina. Specifičnost nastavne djelatnosti predstavljaju individualni završni, a posebice diplomski radovi istraživačkog tipa koji uključuju poljske pokuse na pokušalištu Zavoda.

Na poslijediplomskim studijima je do sada iz znanstvene grane Povrćarstvo stupanj magistra znanosti postiglo 32 polaznika, a disertacije je obranilo 19 pristupnika.

Popis sadašnjih predmeta na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju

Preddiplomski studij:

  • Opće povrćarstvo – prof. dr. sc. Nina Toth
  • Osnove povrćarstva – izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
  • Osnove proizvodnje povrća – doc. dr. sc. Sanja Fabek Uher
  • Osnove uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja – izv. prof. dr. sc. Ivanka Žutić
  • Proizvodnja povrća – prof. dr. sc. Nina Toth
  • Zaštićeni prostori – izv. prof. dr. sc. Božidar Benko

Diplomski studij:

  • Agrobiotopi zaštićenih prostora – izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
  • Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća – prof. dr. sc. Nina Toth
  • Hidroponski uzgoj povrća i cvijeća – izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
  • Organsko-biološka proizvodnja povrća – izv. prof. dr. sc. Ivanka Žutić
  • Proizvodnja sjemena povrća – izv. prof. dr. sc. Ivanka Žutić
  • Suvremena proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja – izv. prof. dr. sc. Ivanka Žutić
  • Suvremena tehnologija uzgoja povrća – prof. dr. sc. Nina Toth

Doktorski studij:

  • Tehnološki čimbenici proizvodnje ljekovitog bilja – izv. prof. dr. sc. Ivanka Žutić
  • Upravljanje čimbenicima proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima – izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
  • Uzgoj povrća kao funkcionalne hrane – prof. dr. sc. Nina Toth

Popis sveučilišnih udžbenika i sveučilišnih priručnika u proteklih 10 godina:

  • Lešić, Ružica; Borošić, Josip; Buturac, Ivan; Herak Ćustić, Mirjana; Poljak, Milan; Romić, Davor (2016). Povrćarstvo III dopunjeno izdanje. Zrinski d.d., Čakovec

Popis fakultetskih udžbenika i fakultetskih priručnika u proteklih 10 godina:

  • Žutić, Ivanka (2014). Lavandin, kadulja i komorač u kontinentalnom području. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Monografije, udžbenici, priručnici (.pdf)

Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.