Nastavna djelatnost
zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

Nastava iz vinogradarstva i vinarstva bila je sastavnim dijelom obrazovanja agronoma na Gospodarsko-šumarskom fakultetu od samog početka te se već u prvoj akademskoj godini 1919./20. predavalo Vinogradarstvo i pivničarstvo. Nastavni plan ostao je u vrlo sličnom obliku sve do 1947./48. kada se pristupa reformi koja odstupa od dotadašnje koncepcije tzv. općeg agronoma i formiraju se četiri smjera, među kojima i Voćarsko-vinogradarski. Do uvođenja aktualnih nastavnih planova i programa nastava na Fakultetu doživjela je veći broj reformi, no svima je zajedničko bilo da su na nekoj razini studija predviđali usmjeravanje studenata ka užoj specijalizaciji. Jedno od usmjerenja (ili po nekim nastavnim planovima odsjeka, profila, odnosno studija) uvijek je izdvajalo i vinogradarsko vinarsku struku gdje su se studenti specijalizirali u ovom području i slušali veliki broj sati nastave iz općeg vinogradarstva, ampelografije i  vinarstva (od 1996. i jakih alkoholnih pića) , a nastavnici zavoda uvijek su održavali nastavu iz vinogradarstva i vinarstva i na drugim biljno-proizvodnim usmjerenjima (studijima) u opsegu prilagođenom njihovim potrebama. Danas se područje vinogradarstva i vinarstva predaje u sklopu prijediplomskog studija Hortikultura zajedno s voćarstvom, povrćarstvom i ukrasnim biljem, a na diplomskom studiju unutar studija Hortikultura dobiva zasebno usmjerenje Vinogradarstvo i vinarstvo. Studentima se nudi velik broj obaveznih i izbornih predmeta, koji pokrivaju različita područja vinogradarstva i vinarstva, a velika  je zastupljenost praktične nastave koja se odvija na pokušalištu Jazbina ili laboratorijima Zavoda.

Popis predmeta na prijediplomskom studiju

  • Vinogradarstvo I  (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)
  • Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa i vina  (Nositelj: Prof. dr. sc. Edi Maletić)
  • Vinogradarstvo 2  (Nositelj: Prof. dr. sc. Bernard Kozina)
  • Osnove uzgoja drvenastih kultura  (Nositelj: Prof. dr. sc. Bernard Kozina)
  • Vinarstvo  (Nositelj: Prof. dr. sc. Ana Jeromel)
  • Predikatna, pjenušava i specijalna vina  (Nositelj: Doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika)
  • Osnove tehnologije rakija od grožđa i vinjaka  (Nositelj: Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj)
  • Osnove vinogradarstva  (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)

Popis predmeta na diplomskom studiju

  • Biologija i ekologija vinove loze  (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)
  • Ekološko vinogradarstvo   (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)
  • Ekološko vinogradarstvo  (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)
  • Ampelografija  (Nositelj: Prof. dr. sc. Edi Maletić)
  • Lozno rasadničarstvo  (Nositelj: Prof. dr. sc. Edi Maletić)
  • Tehnologija proizvodnje grožđa   (Nositelj: Prof. dr. sc. Bernard Kozina)
  • Proizvodnja stolnoga grožđa  (Nositelj: Izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan)
  • Kemija mošta i vina  (Nositelj: Prof. dr. sc. Ana Jeromel)
  • Tehnologija vina  (Nositelj: Prof. dr. sc. Ana Jeromel)
  • Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina  (Nositelj: Prof. dr. sc. Ana Jeromel)
  • Kakvoća rakija od grožđa i drugog voća  (Nositelj: Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj)
  • Fiziologija dozrijevanja grožđa  (Nositelj: Doc. dr. sc. Željko Andabaka)
  • Znanstvena dostignuća u vinogradarstvu i vinarstvu  (Nositelj: Doc. dr. sc. Darko Preiner)
  • Vinogradarstvo i vina svijeta  (Nositelj: Doc. dr. sc. Darko Preiner)

Popis predmeta na doktorskom studiju

  • Ampeloekologija   (Nositelj: Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić)
  • Metode ampelografskih istraživanja  (Nositelj: Prof. dr. sc. Edi Maletić)
  • Ampelofiziologija  (Nositelj: Prof. dr. sc. Bernard Kozina)
  • Odabrana poglavlja iz enokemije  (Nositelj: Prof. dr. sc. Ana Jeromel)
  • Metode istraživanja arome vina i jakih alkoholnih pića (Nositelj: Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj)

Popis sveučilišnih udžbenika i sveučilišnih priručnika

  • Mirošević, N (2007): Razmnožavanje loze i lozno rasadničarstvo. Golden marketing-Tehnička knjiga ,Zagreb
  • Mirošević, N.; Karoglan Kontić, J. (2008.): Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb
  • Maletić, E.; Karoglan Kontić, J.; Pejić, I. (2008.): Vinova loza. Školska knjiga, Zagreb

Popis fakultetskih udžbenika i fakultetskih priručnika

  • Maletić, E., Preiner, D., Pejić, I., Karoglan Kontić, J., Šimon, S., Husnjak, S., Marković, Z., Andabaka, Ž., Stupić, D., Žulj Mihaljević, M., Merkaš, S. (2015). Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja. Print Centar Krapina, Krapina.
  • Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I., Preiner, D., Zdunić, G., Bubola, M., Stupić, D., Andabaka, Ž., Marković, Z., Šimon, S., Žulj, M. M, Ilijaš, I., Marković, D. (2015). Zelena knjiga: hrvatske izvorne sorte vinove loze. Državni zavod za zaštitu prirode, Zagreb.
  • Karoglan, Marko; Osrečak, Mirela; Andabaka, Željko; Brodski, Aleksandar. (2017). Proizvodnja stolnog grožđa. Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet : Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, priručnik

Izvannastavne aktivnosti

Sa ciljem da se studenti u slobodno vrijeme čim više angažiraju u znanstveno- istraživačkim i stručnim djelatnostima zavoda od strane nastavnika organizirane su studentske grupe: Ampelografska, Vinarska i Laboratorijska. Pored dodatnih znanja i vještina studenti kroz aktivnosti u navedenim grupama stječu i bolje kolegijalne odnose i bolju interakciju sa nastavnicima i zaposlenicima zavoda.

Aktivnosti ampelografske grupe vezane su uz poslove revitalizacije i očuvanja autohtonih sorata te osnovne laboratorijske i ampelografske analize sorata vinove loze. U sklopu aktivnosti studenti stječu iskustvo u specifičnim postupcima klonske selekcije vinove loze i oplemenjivanja sa ciljem dobivanja novih sorata.

Aktivnosti vinarske grupe organizirane su od strane nastavnika vinarskog područja obrazovanja i i istraživanja. Kako i samo ime govori aktivnosti grupe usmjerene su poslove vezane uz vinifikaciju, ispitivanje utjecaja različitih čimbenika koji utječu na proces proizvodnje vina, specifične tehnologije proizvodnje vina (pjenušci, desertna vina, itd.) te edukaciju studenata i pripremu za natjecanja u ocjenjivanju vina, itd.

Laboratorijska grupa studentima daje mogućnost sudjelovanja u poslovima vezanim uz analize vina. Aktivnosti uključuju postupke pripreme uzoraka za analizu, manipulaciju uzorcima po specifičnim protokolima analize te interpretaciju dobivenih rezultata analize.

Nagrada „Josip Belačić” najmarljivijem studentu na stručnoj praksi

  • Dodjeljuje se svake godine  studentima koji su se svojim trudom, zalaganjem te praktičnim znanjem i vještinama posebno istakli tijekom obavljanja stručne prakse
  • Na prijedlog nastavnika – voditelja prakse
  • Nosi ime Josipa Belačića, pokojnog djelatnika Pokušališta koji je svojim radom bio primjer savjesnog i stručnog rada u vinogradarsko-vinarskoj struci

      

Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost Nastavna djelatnost

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.