Nastavna djelatnost
zavod za kemiju

Nastavno osoblje Zavoda za kemiju izvodi nastavu i vodi laboratorijske vježbe na prijediplomskim, diplomskim, doktorskim i stručnim studijima na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studenti aktivno sudjeluju u laboratorijskim vježbama iz područja analitičke i biokemije.

Važno je napomenuti da je već 1910. Zavod imao laboratorij za vježbe studenata iz opće i agrikulturne kemije na tadašnjoj Šumarskoj akademiji, Nastavni proces je važno razdvojiti na vrijeme prije i poslije uvođenja Bolonjskog procesa. Studenti se prilikom upisa na Poljoprivredni fakultet opredjeljuju za jedan od tri odsjeka: Biljno-proizvodni, Stočarski i Poljoprivredno-ekonomski odsjek. Kemija (anorganska, organska kemija i biokemija) se predaje na sva tri odsjeka zajedno, a ravnopravno je zastupljena i na poslijediplomskim studijima.

Početkom 2005. uvođenjem Bolonjskog sustava, dolazi do promjene u nastavi (predavanja i vježbe) koja se provodi u Zavodu za kemiju na prijediplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Popis predmeta s nositeljima na prijediplomskom, diplomskom, doktorskom i specijalističkom studiju:

Prijediplomski studij:

 • Kemija s osnovama biokemije (nositelj: izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković
 • Agrikulturna kemija (nositelj: izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković
 • Agricultural chemistry – predmet na engleskom jeziku (nositelj izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković).

Diplomski studij:

 • Analytical chemistry and laboratory methods (nositelj izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković),
 • Biljna biokemija (nositelj doc. dr. sc. Nenad Jalšenjak),
 • Biokemija – odabrana poglavlja  (nositelj: doc. dr. sc. Nenad Jalšenjak),
 • Instrumentalne metode kemijske analize (nositelj: doc. dr. sc. Luna Maslov Bandić),
 • Kemija i kontrola hrane za životinje (nositelj: doc. dr. sc. Luna Maslov Bandić).

Specijalistički studij Ribarstvo

 • Hidrokemija s osnovama hidrofizike (nositelj: doc. dr. sc. Nenad Jalšenjak)

Fakultetski priručnici:

 • izv. prof. dr. sc. M. Vinceković: Kemija s osnovama biokemije (I. dio Opća kemija), Laboratorijske vježbe iz Kemije s osnovama biokemije (2018.), Izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
 • doc. dr. sc. N. Jalšenjak: Zbirka zadataka i riješenih primjera iz kemije (2017.), Izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.