Studij Krajobrazna arhitektura

Prijediplomski studij Krajobrazna arhitektura

Diplomski studij Krajobrazna arhitektura

Vrijeme u kojem živimo obilježeno je sve većim, raznolikim i složenijim čovjekovim prostornim potrebama koje utječu na promjene i gubitak vrijednosti u krajobrazu i prostoru. U skladu s tim program studija krajobrazne arhitekture nastao je na temelju prostornih i društvenih potreba u Republici Hrvatskoj.

U cilju rješavanja raznolikih prostornih problema, zadataka i brige za okoliš potrebno je široko obrazovanje, kako u području društvenih zbivanja tako i o prostornim značajkama, te procesima koji utječu na promjene u krajobrazu. Zbog toga je studij interdisciplinaran, napose u organizaciji nastave, a znanja na kojima se temelji djelatnost krajobrazne arhitekture uzeta su iz brojnih područja kao što su: prirodoslovno-ekološke, društveno-ekonomske, tehničke i oblikovne te planerske discipline. Izvodi se međufakultetski u suradnji šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Strukovni zadaci studija stjecanje su kognitivnih i stvaralačkih sposobnosti u području krajobraznog oblikovanja i krajobraznog planiranja. Krajobrazno oblikovanje je prostorno razmještanje krajobraznih elemenata te njihovo fizičko određivanje s ciljem da se ostvare odgovarajuće funkcionalne, ekološki uravnotežene i likovno usklađene strukturne cjeline. Krajobrazno planiranje je zaštitno planiranje u okviru kojeg se pripremaju spoznaje o prirodnim vrijednostima i utvrđuju mjere njihove zaštite.

Svrha Studija krajobrazna arhitektura na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu jest obrazovanje mladih stručnjaka u području planiranja, oblikovanja i upravljanja krajobrazima. To podrazumijeva i obuhvaća zaštitu krajobraza, očuvanje i unapređenje prirodnog i kulturnog naslijeđa, zaštitu prirodnih resursa racionalnim korištenjem zemljišta, zaštitu i obnovu povijesnih perivoja, kao i organizaciju, oblikovanje i izgradnju novih krajobraza.

Provodi se uvođenjem studenata u teoretska i praktična znanja brojnih disciplina, poticanjem i razvijanjem kreativnog i intelektualnog razmišljanja, metodama znanstveno istraživačkog rada, kao i učenjem kroz rad na individualnim i timskim zadacima iz područja krajobraznog planiranja i oblikovanja.

Studij krajobrazna arhitektura je petogodišnji studij koji se izvodi u dva stupnja i time se omogućuje usporedivost i mobilnost studenata sukladno Bolonjskom procesu, a po završetku Studija se stječe titula magistra inženjera krajobrazne arhitekture koja je u skladu s potrebama društva, EU direktivama i standardima.

 

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.