O knjižnici

Centralna agronomska knjižnica osnovana je 1947. godine i najveća je knjižnica agronomske struke u Republici Hrvatskoj.

Osnovana  je kao javna stručna knjižnica sa ciljem potpore stručnom i znanstvenom radu ne samo Fakulteta već i društva uopće. Ta njena funkcija traje i danas, pa su tako korisnici knjižnice uglavnom studenti i djelatnici Fakulteta, kao i zainteresirana javnost.

Početni knjižnični fond sačinjava fond knjižnice Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva u Zagrebu sakupljan još od 1841. godine. Uz njega je još prihvaćen fundus Kraljevskoga gospodarskoga i šumarskog učilišta u Križevcima, i knjižnice Srednje poljoprivredne škole u Križevcima (6300 svezaka), dio fondova Srednje poljoprivredne škole iz Poreča (511 svezaka), i  Niže poljoprivredne škole iz Pazina (521 svezak), fond oblasnoga Narodnog odbora za Istru (231 svezak) te knjige prikupljene i sačuvane u Ministarstvu poljoprivrede u šumarstva NRH. Likvidacijom Zavoda za stočarstvo u Novim Dvorima (1956.) u knjižnicu će biti uključen i njihov fond knjiga (841 svezak), te drugih manjih knjižnica agronomske struke i privatnih zbirki, od kojih je najznačajnija ona dr. Otona Frangeša (2500 svezaka) i dr. Gustava Vichodila.

Planskom nabavom, uz brojne donacije, zamjenom za izdanja Fakulteta, prikupljanjem građe nastale radom Ustanove i kao depozitna knjižnica za FAO publikacije fond knjižnice je dostigao preko 120.000 svezaka raznovrsne građe.

Fond knjižnice brojem svezaka najbolje pokriva područje biotehničkih i njima srodnih znanosti.

Korisnicima su dostupna 4 računala za pretraživanje online kataloga i dostupnih baza podataka, a u cijelom prostoru knjižnice omogućen je besplatan bežični pristup internetu.

Članstvo u knjižnici

Članovi knjižnice su studenti i zaposlenici Fakulteta, te svi građani RH. Članarina se ne plaća.

Za upis je potrebna osobna iskaznica, a studentima osobna iskazica i x-ica.

Posudba i vraćanje građe:

  • Za posudbu je obavezno predočiti x-icu ili osobnu iskazicu, i na šalter donijeti signaturu knjige, koju ćete naći u online katalogu  knjižnice http://www.lib.agr.hr/ ili katalogu na listićima.
  • Časopisi i referentna zbirka (rječnici, leksikoni, enciklopedije i sl.) mogu se koristiti samo u čitaonici.
  • Posuditi možete do tri knjige na rok od mjesec dana, a uz produženje još mjesec dana (ukupno dva mjeseca). Ukoliko ste spriječeni osobno vratiti knjige, za Vas to može učiniti Vaša kolegica (kolega), a u krajnjem slučaju možete ih poslati poštom.

Za produženje građe i potvrde za referadu o vraćenim knjigama, možete nas nazvati na broj    +385 1 239 3767, +385 99 547 2074 ili
poslati e-mail na:   lib ( at ) agr.hr

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.