Znanstvena i stručna djelatnost
zavod za fitopatologiju

Znanstvena djelatnost Zavoda za fitopatologiju spada u biotehničko područje, granu fitomedicine ili zaštite bilja, ali usko je povezano s botanikom, mikrobiologijom, genetikom i drugim srodnim biološkim disciplinama. Od samih početaka djelovanja znanstvena i stručna djelatnost Zavoda bila je na visokoj razini, posebno iz područja mikologije, što su prepoznali i brojni znanstvenici van Hrvatske, pa je tako vrijedno spomenuti izjavu Vojteha Lindtnera, kustosa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koji u svojoj momografiji „Gare Jugoslavije“ (1950) između ostalog kaže „za mikologiju nemamo ni jednog zavoda u našoj državi; a u svakom pogledu najbolji je fitopatološki zavod u Zagrebu. To je vrijeme intenzivne inventarizacije fitopatogenih gljiva i fitomikoza koje one uzrokuju, a kasnije je došlo do razvoja i drugih disciplina fitopatologije, kao što je virologija i bakteriologija, što je rezultiralo značajnim znanstvenim radovima u prestižnim međunarodnim časopisima.

Osim u znanosti svi djelatnici Zavoda bili su stalno uključeni u rješavanje fitopatoloških problema u poljoprivrednoj praksi, posebno u slučaju pojave novih bolesti (rak kestena, bakteriozni palež jabuke i kruške, viroze vinove loze, agruma i dr.) te uvođenju odgovarajućih mjera zaštite, a posebno metoda integralne zaštite bilja.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.