Pokušalište danas
pokušalište Jazbina
Pokušalište danas zauzima 8.5 ha površine. Glavninu površina od oko šest hektara čine nasadi vinograda, dok dva hektara čine voćnjaci. Ostatak površine predstavlja infrastruktura pokušališta. Također na pokušalištu se nalaze učionica, laboratorij, veliki i nekoliko manjih podruma, prostorije za sastanke i domjenke.
Od vinogradarskih površina najviše zauzima sorta Graševina, zatim Chardonnay i Traminac. Od ostalih bijelih sorata posađeni su Kraljevina, Škrlet, Rajnski rizling, Muškat žuti i Sauvignon Blanc. Također značajne površine zauzimaju crne sorte, Najviže Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah i Frankovka. Kako se radi o pokušalištu dio površina zauzimaju i pokusni nasadi stolnih sorata, sorata otpornih na bolesti te također i kolekcija 130 autohtonih sorata Republike Hrvatske. Također, proizvodni nasadi Graševine, Kraljevine i Škrleta posađeni su virus free sadnim materijalom iz postupka klonske koja je zadnjih desetak godina provedena kroz projekte Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.
Površine pod voćnim kulturama zauzimaju otprilike 2 ha. Ovi nasadi uključuju pokusne nasade uzojnih oblika i podloga sorata trešnje, breskve, šljive. Također u skoro vrijeme planira se sadnja kolekcije autohtonih sorata voća.
Osim samih nasada pokušalčište posjeduje i pripadajuću infrastrukturu za proizvodnu, istraživačku i nastavnu djelatnost. Od proizvodne infrastrukture tu su veliki podrum kapaciteta 50 000 litara. U sklopu podruma nalaze se i prateće prostorije za prihvat i preradu grožđa, prostorije za prirpremu i njegu vina i skladište. Od nedavno uređena je i posebna prostorija za odležavanje vina u drvenim bačvama te prostorija sa eksperimentalnim uređajem za proizvodnju destilata. U sklopu manjih pratećih podrumskih prostora nalazi se i mala šampanerija.
U svrhu znanstveno-nastavnog aspekta aktivnosti na pokušalištu se nalazi učionica od četrdesetak sjedećih mjesta. Na raspolaganju za vježbe te znanstveno-istraživačku aktivnost u sklopu Jazbine nalazi se veći laboratorij kapaciteta dvadesetak sjedećih mjesta. Laboratorij služi za manipulaciju i prepremu uzoraka, osnovnu analizu grožđa i mošta te se koristi i u svrhu praktične nastave.
Na pokušalištu je osim internih znanstveno-nastavnih aktivnosti moguće organizirati aktivnosti i događanja za potrebe ostalih djelatnika fakulteta ili za širu javnost. Tako se u učionici moguća organizacija vođenih degustacija ili prezentacija prehrambenih proizvoda. Zatim organizacija predavanja, seminara, radionica za manje grupe ljudi.
U dvorištu pokušališta nalaze se i dvije manje tradicionalnedrvene kuće namjenjene kapaciteta dvadesetak ljudi i kuhinjskim prostorom za organizaciju domjenaka, druženja i sastanaka.