Povijest
Centar za mediteranske krajobraze

Centar za mediteranske krajobraze u Dubrovniku razvio se je iz Centra za povijesne vrtove i razvoj krajobraza, a koji je osnovan u sklopu tadašnjeg Zavoda za ukrasno bilje i pejzažnu arhitekturu odlukom Vijeća Agronomskog fakulteta 28. veljače 1982. godine. S obzirom na staro i bogato vrtno arhitektonsko naslijeđe dubrovačkog kraja, odlučeno je da se Centar organizira u Dubrovniku i to sa sjedištem u prostorijama zgrade Interuniverzitetskog centra za poslijediplomske studije. Inicijatori osnivanja Centra su bili tadašanji predstojnik Zavoda prof.dr.sc. Vinko Jurčić i dr.sc. Bruno Šišić. Centar i njegov bogati fundus dokumentacije su potpuno uništeni tijekom rata krajem 1991. godine. Njegovo djelovanje se obnovilo nakon petogodišnje stanke kao Kabinet za povijesne vrtove i razvoj krajobraza. Početkom 2001. godine je vraćen prvobitan naziv Centar za povijesne vrtove i razvoj krajobraza, a od 2019 godine djeluje pod današnjim nazivom.  Dr. sc. B. Šišić, sa suradnicima, je zaslužan za osnivanje, razvoj i stvaralački opus Centra (do njegove smrti 2015. god.).

Tijekom svog djelovanja, Centar je provodio postupke evidentiranja, inventarizacije, registriranja povijesno vrtne baštine uz deskripciju, grafičko, slikovno i arhivsko dokumentiranje. Posebno se bavio znanstvenim istraživanjem povijesne vrtne zone Pile – Kono – Ploče gdje je evidentirano, identificirano, sažeto opisano i vrednovano više od stotinu vrtnih i sličnih otvorenih prostora različitih veličina, namjena i starosti (pretežno vezanih za predio Pile – Boninovo). Centar je 1990. godine vodio znanstveni projekt Ministarstva znanosti i tehnologije RH „Istraživanje povijesne vrtne zone Pile – Kono u Dubrovniku“ (projekt registriran pod br. 4-99-165).

Predstavnici Centra su sudjelovali na većem broju simpozija, izložbi, te su i sami organizirali stručne simpozije o povijesnom nasljeđu vrtne umjetnosti, u Dubrovniku (1983.g.) i u Varaždinu (1986.g.).

Od 2019. godine centar se ponovno aktivirao kroz djelovanje Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost te je njegova trenutna aktivnost vezana za krajobrazne, te krajobrazno konzervatorske studije vezane za mediteranske prostore.

Fotogalerija

Povijest Povijest

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.