Laboratorij za grožđe, mošt i vino

Laboratorij Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo

U Laboratoriju za grožđe, mošt i vino posebna pažnja je usmjerena na primjenu suvremenih instrumentalnih tehnika. Osnovna kemijska analiza mošta, mošta u fermentaciji i vina, a koja uključuje određivanje volumnog udjela etanola, koncentracije glukoze, fruktoze, pojedinačnih organskih kiselina, glicerola, asimilirajućeg dušika, slobodnog i ukupnog sumporovog dioksida, pepela te ukupne i hlapljive kiselosti provodi se primjenom FTIR analizatora (Lyza 5000 Wine) ili referentnim metodama prema OIV-u. U Laboratoriju je moguće određivanja intenziteta i tonaliteta boje spektrofotometrijski, bistroće mošta i vina primjenom turbidimetra, proteinske i tartaratne stabilnosti vina te koncentracije otopljenog kisika u vinu primjenom multimetra. Analiza pojedinačnih polifenolnih spojeva u uzorcima listova vinove loze, grožđa i vina provodi se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz detektor s nizom dioda (DAD) i fluorescencijski detektor (FLD), metodama koje su razvijene u Laboratoriju i objavljene u časopisima citiranim u bazi Web of Science. Slijedeći nove trendove u razvoju naprednih tehnologija za izolaciju hlapljivih analita, u Laboratoriju su razvijene i optimirane metode primjenom tehnike SPME-arrow koje se provode na posebno opremljenoj stanici za automatiziranu pripravu uzoraka koja je povezana s vezanim sustavom plinskim kromatografom-spektrometrom masa (GC-MS). Optimirane metode koriste se za analizu hlapljivih organskih spojeva u listovima, grožđu i vinu. Laboratorij posjeduje i UV-VIS spektrofotometar koji se koristi za određivanje koncentracije makromolekula (proteini i nukleinske kiseline) te određivanje osnovnih biomarkera stresa (enzimi, prolin, vodikov peroksid).  Proteomika je novo područje  kojemu se pridaje sve veća pažnja u istraživanjima vinove loze i vina pa je nabavkom sustava za horizontalnu, vertikalnu te 2D-elektroforezu, PCR te UHPLC-qTOF instrumenta Laboratorij proširio područje svojih istraživanja. Laboratorij provodi i genetička istraživanja koja se prvenstveno odnose na određivanje prisutnosti/odsutnosti pojedinih lokusa koji su povezani s tolerantnošću vinove loze na gljivične bolesti kao što su pepelnica i plamenjača. Ova vrsta analize provodi se primjenom kapilarne elektroforeze.

Kontakt:

izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Marković
Voditeljica laboratorija
 zmarkovic ( at ) agr.hr   +385 1 239 3980

Sonja Stanić
Savjeti vezani za grožđe, mošt i vino
 vitis ( at ) agr.hr   +385 1 462 7985

Fotogalerija

Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino Laboratorij za grožđe, mošt i vino

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.