Čarobni grah

Jezik: Hrvatski
Godina: 2022
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet / Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja
Autor: Carović-Stanko, Klaudija; Lazarević, Boris; Gunjača, Jerko; Vidak, Monika
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: poljoprivreda, sjemenarstvo, genetika i oplemenjivanje
Broj stranica: 123
Cijena: 0.00 HRK; 0.00 EUR
ISBN: 978-953-8276-32-3
e-ISBN: 978-953-8276-33-0
URL (web stranica publikacije): unizg.eindigo.net

  Preuzmi publikaciju (pdf)

Sažetak

Grah (Phaseolus vulgaris L.) je jednogodišnja zeljasta biljna vrsta iz porodice mahunarki (Fabaceae). Namirnica je visoke nutritivne vrijednosti i ljekovitih svojstava, stoga zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani i cijenjen je kao funkcionalna hrana.
S obzirom da je ova monografija objedinila sistematiku, genetiku, povijest, morfološka svojstva, faze razvoja, uzgoj i gospodarenje usjeva, organsku proizvodnju, upotrebu graha kao i osnovne informacije o drugim kultiviranim vrstama iz roda Phaseolus, namijenjena je studentima biotehničkih znanosti, poljoprivrednicima, ali i ostalim zainteresiranim čitateljima.

Ključne riječi: mahunarke, morfološka svojstva, Phaseolus vulgaris L., uzgoj

Podaci o izdanju

Naziv projekta: Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (KK.01.1.1.01.0005)
Naziv korisnika: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv)
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (www.strukturnifondovi.hr)

Recenzenti
prof. dr. sc. Zlatko Šatović
dr. sc. Dean Ban
dr. sc. Tihomir Čupić

Lektura
mr. sc. Sanja Joka

Grafičko oblikovanje i tisak
Parko d.o.o.

Fotografije
Klaudija Carović-Stanko, Jerko Gunjača, Boris Lazarević, Monika Vidak te Shutterstock

Naklada
500 primjeraka

Odlukom Fakultetskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, KLASA: 602-09/22-02/01, URBROJ: 251-71-29-01/9-22-5, na 9. redovitoj sjednici održanoj 7. lipnja 2022. godine odobrava se korištenje naziva monografija Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

Čarobni grah

Kako kupiti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.