Čarobni grah
Jezik: Hrvatski
Godina: 2022
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet / Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja
Autor: Carović-Stanko, Klaudija; Lazarević, Boris; Gunjača, Jerko; Vidak, Monika
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: poljoprivreda, sjemenarstvo, genetika i oplemenjivanje
Broj stranica: 123
Cijena: 0.00 HRK; 0.00 EUR
ISBN: 978-953-8276-32-3
e-ISBN: 978-953-8276-33-0
URL (web stranica publikacije): unizg.eindigo.net
Sažetak
Grah (Phaseolus vulgaris L.) je jednogodišnja zeljasta biljna vrsta iz porodice mahunarki (Fabaceae). Namirnica je visoke nutritivne vrijednosti i ljekovitih svojstava, stoga zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani i cijenjen je kao funkcionalna hrana.
S obzirom da je ova monografija objedinila sistematiku, genetiku, povijest, morfološka svojstva, faze razvoja, uzgoj i gospodarenje usjeva, organsku proizvodnju, upotrebu graha kao i osnovne informacije o drugim kultiviranim vrstama iz roda Phaseolus, namijenjena je studentima biotehničkih znanosti, poljoprivrednicima, ali i ostalim zainteresiranim čitateljima.
Ključne riječi: mahunarke, morfološka svojstva, Phaseolus vulgaris L., uzgoj
Podaci o izdanju
Naziv projekta: Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (KK.01.1.1.01.0005)
Naziv korisnika: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv)
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (www.strukturnifondovi.hr)
Recenzenti
prof. dr. sc. Zlatko Šatović
dr. sc. Dean Ban
dr. sc. Tihomir Čupić
Lektura
mr. sc. Sanja Joka
Grafičko oblikovanje i tisak
Parko d.o.o.
Fotografije
Klaudija Carović-Stanko, Jerko Gunjača, Boris Lazarević, Monika Vidak te Shutterstock
Naklada
500 primjeraka
Odlukom Fakultetskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, KLASA: 602-09/22-02/01, URBROJ: 251-71-29-01/9-22-5, na 9. redovitoj sjednici održanoj 7. lipnja 2022. godine odobrava se korištenje naziva monografija Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.