Načela integrirane zaštite bilja

Jezik: Hrvatski
Godina: 2020
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Urednik: Božena Barić, Ivana Pajač Živković
Autor: Barić, Božena; Pajač Živković, Ivana
Mjesto izdavanja: Zagreb
Broj stranica: 122
Cijena: 170.00 HRK;
ISBN: 978-953-8276-14-9

Sažetak

Integrirana zaštita bilja kao oblik ekološki povoljnije zaštite ima dugu primjenu. Od početka 1956. godine do danas razvijala se u skladu s razvojem biotehnologije, informatike i kemije. No načela integrirane zaštite bilja ostala su ista, tj. proizvodnja hrane visoke unutarnje i vanjske kakvoće uz minimalan unos agrokemikalija u okoliš.
Cilj integrirane proizvodnje bilja u konačnici jest zdravlje ljudi, zdrav okoliš i ekonomski isplativa proizvodnja. Za postizanje tih ciljeva služe načela kojih se treba pridržavati i unutar svakoga pronaći način kako ih postići. Možemo reći da je postizanje zadanih ciljeva integrirane proizvodnje uz integriranu zaštitu novi oblik filozofije u kojoj nema recepta, nego je potrebno stalno promišljanje o prednostima i nedostacima dostupnih rješenja.
Priručnik Načela integrirane zaštite bilja namijenjen je studentima Agronomskog fakulteta diplomskih studija Fitomedicina, Ekološka poljoprivreda i agroturizam i Hortikultura koji slušaju ovaj predmet kao obvezni ili izborni. Budući da nema jedinstvenog udžbenika koji bi obuhvatio sve nastavne jedinice predviđene planom predmeta, ovim priručnikom autori su željeli olakšati studentima praćenje nastave i stjecanje potrebnih znanja. Priručnik je jednim dijelom namijenjen i studentima preddiplomskog studija Ekološka poljoprivreda koji slušaju obavezan predmet Sustavi suzbijanja štetnih organizama.
Poglavlja ovoga priručnika prate slijed nastavnih cjelina predmeta Načela integrirane zaštite bilja. Priručnik se sastoji od devet poglavlja, a iza svakoga navodi se popis korištene literature, koji studentu omogućuje dodatno, šire znanje. Sve slike u priručniku su autorske. Načini procjene populacije štetnih organizama i prognozni modeli navedeni su za sve poljoprivredne kulture, s posebnim naglaskom na voćarstvo i vinogradarstvo zbog dugogodišnjeg iskustva autora u području integrirane zaštite voćaka i vinove loze od štetnika.
Osim studentima Agronomskog fakulteta, priručnik je namijenjen i svima onima koji su uključeni u provođenje mjera integrirane zaštite bilja.

Ključne riječi: integrirana zaštita bilja, procjena populacije štetnih i korisnih organizama, biološka raznolikost, ekološka infrastruktura, ekonomska prednost integrirane zaštite, minimalno zagađenje okoliša, biološka zaštita, smjernice za provođenje integrirane zaštite u različitim proizvodnjama, sigurnost hrane

  Kako kupiti

Načela integrirane zaštite bilja

Kako kupiti

Poslati zahtjev urednici i koautorici Ivani Pajač Živković na e-mail: ipajac@agr.hr

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.