Obrana teme doktorskog rada :: Mirko Dautanec, mag. ing. agr.

Genomska karakterizacija kokoši hrvatice
15.6.2023. u 9:00 sati online

Javna obrana održat će se putem aplikacije Zoom, a bit će dostupna 15.6.2023.u 09:00 sati na poveznici: https://us02web.zoom.us/j/84446504789?pwd=dzBxQW9MR3QzbGVLRmUvYTQxUEx4Zz09 

Meeting ID: 844 4650 4789
Passcode: 782663

Predloženi mentor:

  • izv. prof. dr. sc. Maja Ferenčaković, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Vlatka Čubrić Čurik, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Nikola Raguž, Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Osijek
  • izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Sažetak
Hrvatica ili dudica, hrvatska je pasmina kokoši nastala 1917. križanjem domaće kokoši s pijetlovima pasmine Leghorn i potom s pasminom Wellsummer. Dvonamjenska je pasmina mediteranskog tipa kvalitetnog mesa i dobre nesivosti, a uspješno podnosi uzgoj na otvorenom. Danas se populacija rasplodnih životinja procjenjuje na oko 4000, a uzgaja se u četiri soja: crveni, jarebičasto-zlatni, crni i crno-zlatni. Analizom genomske varijabilnosti i specifičnosti ove pasmine utvrdit će se njeno trenutno stanje. To se odnosi na njen položaj unutar usporedivih pasmina kao i na same karakteristike populacije poput stope inbridinga i efektivne veličine populacije. Analizom homozigotnih segmenata dobit će se uvid u povijest populacije, selekcijski pritisak i specifične regije genoma. Sve navedeno čini važnu polaznu točku za budući selekcijski rad, konzervaciju ali kvalitetan menadžment ove tradicionalne pasmine koja se zbog svojih odlika može nositi s budućim klimatskim i ekonomskim promjenama.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.