Laboratorij Zavoda za hranidbu životinja
Od svog osnutka 1944. godine, laboratorij Zavoda za hranidbu životinja bavi se analitikom hrane za životinje, te je temelj znanstvenih, stručnih i nastavnih aktivnosti Zavoda. Tijekom 2007. godine laboratorij Zavoda stječe akreditaciju za ispitivanje fizikalno-kemijskih svojstava hrane za životinje prema Normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za 5 metoda, a osposobljen je i za 30-tak drugih analiza hrane za životinje. Istraživanja koja se provode u laboratoriju vezana su uz procjenu hranidbene vrijednosti pojedinačnih krmiva, krmnih smjesa i obroka, pri čemu su uvedene različite fizikalne i kemijske metode, kao i metode probavljivosti i razgradljivosti. U vidu procjene hranidbene vrijednosti hrane za životinje, provode se i analize animalnih proizvoda poput mesa i jaja. Nastavna djelatnost laboratorija vezana je uz provođenje vježbi i prakse, te istraživanja vezana uz stručne projekte te završne, diplomske i doktorske radove.
Neke od važnijih analiza koje se provode su:
- Osnovna kemijska analiza
- Detergent vlakna
- Škrob
- Šećer
- Ukupni vodotopivi ugljikohidrati
- Vodotopivi sirovi protein
- Minerali Na, K, P i Ca
- Probavljivost suhe tvari, škroba, proteina i vlakana
- Kinetika probavljivosti škroba
- Sadržaj i sastav karotenoida i tokola
- Retinol i koenzim Q10
- Hlapive masne kiseline i etanol
- Amonijak
- Neproteinski dušikovi spojevi
- Zein kukuruza
- Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze
- Antioksidacijska aktivnost i oksidacijska stabilnost TBARS metodom
- pH i puferni kapacitet
- Peroksidni broj
- Veličina čestica
Voditeljica laboratorija:
izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak
Lokacija ureda: II. paviljon, prizemlje, soba broj 7
telefon: +385 1 462 4022
e-mail: kkljak ( at ) agr.hr