izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak

izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak

Izvanredni profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za hranidbu životinja
Lokacija ureda: V. paviljon, 3. kat, soba 054
Telefon/Mobitel: +385 1 239 4022
Email: kkljak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: ponedjeljak 11-12, četvrtak 11-12

Akademske kvalifikacije

  • 2006 - 2012: Doktorski rad
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida iz zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja
  • 1999 - 2005: Diplomski rad
    Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Izolacija i određivanje protutijela specifičnog na transferin enzimskim imunotestom

Radno iskustvo

  • 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    2022-sada: izvanredni profesor
    2016-2022: docent
    2012-2016: viši asistent
    2006-2012: znanstveni novak

Nastava

Znanstveni interesi

  • Fizikalno-kemijska svojstva krmiva
  • Kvantitativno određivanje sadržaja i antioksidacijske aktivnosti zrna hibrida kukuruza
  • Pigmentacijska svojstva karotenoida
  • Kinetika probavljivosti škroba, vlakana i bjelančevina

Usavršavanja

  • 10.02.2020. - 14.02.2020.: University of the Balearic Islands (znanstveno)
    EUROCAROTEN training school "Functional and omics analysis of carotenoid interventions"
  • 08.04.2019. - 10.04.2019.: Royal Holloway University of London (znanstveno)
    EUROCAROTEN training school Analysis of carotenoids"
  • 23.10.2018. - 24.10.2018.: IATA-CSIC (znanstveno)
    EUROCAROTEN workshop "Carotenoids in food, nutrition and health"
  • 04.06.2018. - 19.06.2018.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (znanstveno)
    Academic mobility, “Nutritional research with calves after weaning”
  • 19.03.2018. - 23.03.2018.: Newcastle University (znanstveno)
    EUROCAROTEN training school "Bioavailability of carotenoids"
  • 11.11.2015. - 12.11.2015.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (stručno)
    Dairy Cattle Nutrition Workshop, Penn State Extension Dairy Team, The Pennsylvania State University
  • 05.01.2015. - 23.12.2015.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (znanstveno)
    Fulbright scholarship, “Effect of physically effective fiber to ruminally fermentable starch ratio in precise high-concentrate diet on heifers performances"
  • 24.09.2014. - 26.09.2014.: European Commission, Joint Research Centre, Institute for Reference Materials and Measurements (stručno)
    Enlargement and Integration Workshop: Analysis of food and feed contaminants – Legal and scientific framework; Including method validation and measurement uncertainty
  • 15.04.2013. - 15.06.2013.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
    CEEPUS program (CIII-HR-0306-05-1213 – For safe and healthy food in Middle Europe)
  • 01.05.2011. - 01.06.2011.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
    CEEPUS program (CII-HR-0306-03-1011 – For safe and healthy food in Middle Europe)
  • 05.01.2010. - 05.02.2010.: Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Agriculture (znanstveno)
    CEEPUS program (CII-HU-0003-05-09100 – Agriculture and environment in the 21st century)

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese Hrvatska zaklada za znanost 15.01.2020. - 14.01.2024. koordinator
Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda Hrvatska zaklada za znanost 01.01.2020. - 31.12.2023. partner
European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health COST 18.04.2016. - 17.04.2020. partner
Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina antocijanina zrna žutog kukuruza Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Fenotipska svojstva, masnokiselinski sastav i senzorna kvaliteta mesa i jaja kokoši hrvatice Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Utjecaj mikotoksina na sadržaj fenola i karotenoida u zrnu kukuruza Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator
Utjecaj fitogenih dodataka na kvalitetu jaja i zdravstveni status kokoši nesilica Sveučilište u Zagrebu 01.01.2014. - 31.12.2014. koordinator

Publikacije

  • Zurak, D., Slovenec, P., Janječić, Z., Bedeković, D., Pintar, J., & Kljak, K. (2022). Overview on recent findings of nutritional and non-nutritional factors affecting egg yolk pigmentation. World's Poultry Science Journal, 78(2), 531-560.
    DOI: 10.1080/00439339.2022.2046447
  • Bogunovic, I., Kljak, K., Dugan, I., Grbeša, D., Telak, L. J., Duvnjak, M., Kisic, I., Kapović Solomun, M., & Pereira, P. (2022). Grassland management impact on soil degradation and herbage nutritional value in a temperate humid environment. Agriculture, 12(7), 921. DOI: 10.3390/agriculture12070921
  • Kljak, K., Duvnjak, M., Bedeković, D., Kiš, G., Janječić, Z., Grbeša, D. (2021) Commercial corn hybrids as a single source of dietary carotenoids: Effect on egg yolk carotenoid profile and pigmentation. Sustainability, 13, 12287.
    DOI: 10.3390/su132112287
  • Zurak, D., Kljak, K. & Grbeša, D. (2020). The composition of floury and vitreous endosperm affects starch digestibility kinetics of the whole maize kernel. Journal of Cereal Science, 95, 103079.
    DOI: 10.1016/j.jcs.2020.103079
  • Kljak, K., Heinrichs, B. S. & Heinrichs, A. J. (2019) Fecal particle dry matter and fiber distribution of heifers fed ad libitum and restricted with low and high forage quality. Journal of Dairy Science, 102, 4694-4703.
    DOI: 10.3168/jds.2018-15457
  • Kljak, K., Duvnjak, M. & Grbeša, D. (2018) Contribution of zein content and starch characteristics to vitreousness of commercial maize hybrids. Journal of Cereal Science, 80, 57-62.
    DOI: 10.1016/j.jcs.2018.01.010

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288105?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=vUe5PWUAAAAJ&hl=hr&oi=sra

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.