izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak
![izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak](https://djelatnici.agr.hr/multimedia/users/222caf139df18d141f97ac5c363b000e1660819681.jpg)
Izvanredni profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za hranidbu životinja
Lokacija ureda: II. paviljon prizemlje
Telefon/Mobitel: +385 1 239 4022
Email: kkljak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: ponedjeljak 11-12, četvrtak 11-12
Akademske kvalifikacije
- 2006 - 2012: Doktorski rad
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida iz zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja - 1999 - 2005: Diplomski rad
Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Izolacija i određivanje protutijela specifičnog na transferin enzimskim imunotestom
Radno iskustvo
- 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
2022-sada: izvanredni profesor
2016-2022: docent
2012-2016: viši asistent
2006-2012: znanstveni novak
Nastava
- Kemija i kontrola hrane za životinje (169447)
- Hrana za životinje (144502)
- Hranidba preživača (144503)
- Metode hranidbenih istraživanja (173787)
- Hranidba životinja (143884)
- Hranidba goveda u proizvodnji mesa (144509)
- Precizna hranidba ovaca i koza (144508)
- Sigurnost hrane (250950)
- Žitarice-zrnate škrobnate kulture (144322)
- Metode vrednovanja hrane za životinje (157136)
- Diplomski rad - seminar (160350)
- Agro-industrijski ostaci kao hrana za životinje (197998)
- Hranidba akvatičnih organizama (246751)
- Izrada i prezentacija stručnog rada (24674)
- Evaluation methods of animal feeding materials (226418)
Znanstveni interesi
- Fizikalno-kemijska svojstva krmiva
- Kvantitativno određivanje sadržaja i antioksidacijske aktivnosti zrna hibrida kukuruza
- Pigmentacijska svojstva karotenoida
- Kinetika probavljivosti škroba, vlakana i bjelančevina
Usavršavanja
- 10.02.2020. - 14.02.2020.: University of the Balearic Islands (znanstveno)
EUROCAROTEN training school "Functional and omics analysis of carotenoid interventions" - 08.04.2019. - 10.04.2019.: Royal Holloway University of London (znanstveno)
EUROCAROTEN training school Analysis of carotenoids" - 23.10.2018. - 24.10.2018.: IATA-CSIC (znanstveno)
EUROCAROTEN workshop "Carotenoids in food, nutrition and health" - 04.06.2018. - 19.06.2018.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (znanstveno)
Academic mobility, “Nutritional research with calves after weaning” - 19.03.2018. - 23.03.2018.: Newcastle University (znanstveno)
EUROCAROTEN training school "Bioavailability of carotenoids" - 11.11.2015. - 12.11.2015.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (stručno)
Dairy Cattle Nutrition Workshop, Penn State Extension Dairy Team, The Pennsylvania State University - 05.01.2015. - 23.12.2015.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (znanstveno)
Fulbright scholarship, “Effect of physically effective fiber to ruminally fermentable starch ratio in precise high-concentrate diet on heifers performances" - 24.09.2014. - 26.09.2014.: European Commission, Joint Research Centre, Institute for Reference Materials and Measurements (stručno)
Enlargement and Integration Workshop: Analysis of food and feed contaminants – Legal and scientific framework; Including method validation and measurement uncertainty - 15.04.2013. - 15.06.2013.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
CEEPUS program (CIII-HR-0306-05-1213 – For safe and healthy food in Middle Europe) - 01.05.2011. - 01.06.2011.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
CEEPUS program (CII-HR-0306-03-1011 – For safe and healthy food in Middle Europe) - 05.01.2010. - 05.02.2010.: Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Agriculture (znanstveno)
CEEPUS program (CII-HU-0003-05-09100 – Agriculture and environment in the 21st century)
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese | Hrvatska zaklada za znanost | 15.01.2020. - 14.01.2024. | koordinator |
Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda | Hrvatska zaklada za znanost | 01.01.2020. - 31.12.2023. | partner |
European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health | COST | 18.04.2016. - 17.04.2020. | partner |
Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina antocijanina zrna žutog kukuruza | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Fenotipska svojstva, masnokiselinski sastav i senzorna kvaliteta mesa i jaja kokoši hrvatice | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Utjecaj mikotoksina na sadržaj fenola i karotenoida u zrnu kukuruza | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Utjecaj fitogenih dodataka na kvalitetu jaja i zdravstveni status kokoši nesilica | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2014. - 31.12.2014. | koordinator |
Publikacije
- Zurak, D., Slovenec, P., Janječić, Z., Bedeković, D., Pintar, J., & Kljak, K. (2022). Overview on recent findings of nutritional and non-nutritional factors affecting egg yolk pigmentation. World's Poultry Science Journal, 78(2), 531-560.
DOI: 10.1080/00439339.2022.2046447 - Bogunovic, I., Kljak, K., Dugan, I., Grbeša, D., Telak, L. J., Duvnjak, M., Kisic, I., Kapović Solomun, M., & Pereira, P. (2022). Grassland management impact on soil degradation and herbage nutritional value in a temperate humid environment. Agriculture, 12(7), 921. DOI: 10.3390/agriculture12070921
- Kljak, K., Duvnjak, M., Bedeković, D., Kiš, G., Janječić, Z., Grbeša, D. (2021) Commercial corn hybrids as a single source of dietary carotenoids: Effect on egg yolk carotenoid profile and pigmentation. Sustainability, 13, 12287.
DOI: 10.3390/su132112287 - Zurak, D., Kljak, K. & Grbeša, D. (2020). The composition of floury and vitreous endosperm affects starch digestibility kinetics of the whole maize kernel. Journal of Cereal Science, 95, 103079.
DOI: 10.1016/j.jcs.2020.103079 - Kljak, K., Heinrichs, B. S. & Heinrichs, A. J. (2019) Fecal particle dry matter and fiber distribution of heifers fed ad libitum and restricted with low and high forage quality. Journal of Dairy Science, 102, 4694-4703.
DOI: 10.3168/jds.2018-15457 - Kljak, K., Duvnjak, M. & Grbeša, D. (2018) Contribution of zein content and starch characteristics to vitreousness of commercial maize hybrids. Journal of Cereal Science, 80, 57-62.
DOI: 10.1016/j.jcs.2018.01.010
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288105?w_mentor=1
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=vUe5PWUAAAAJ&hl=hr&oi=sra