Molekularno oplemenjivanje bilja

Jezik: Hrvatski
Godina: 2022
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Urednik: Pejić, Ivan; Šatović, Zlatko
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: poljoprivreda, genetika i oplemenjivanje
Broj stranica: 198
ISBN: 978-953-8276-40-8
e-ISBN: 978-953-8276-41-5

  Preuzmi publikaciju (pdf)

Sažetak

Oplemenjivanje bilja dugotrajna je sofisticirana djelatnost koju obavlja osoblje sa specijaliziranim znanjima iz više znanstvenih područja i zahtijeva skupu infrastrukturu. Konačni su ishod oplemenjivanja bilja novi kultivari (sorte) poljoprivrednog bilja koji nastaju tijekom višegodišnjih ciklusa odabira. Novi, prinosniji kultivari, poboljšane kakvoće proizvoda, prilagođeni okolišnim i edafskim uvjetima ciljanog područja te otporni na biotske i abiotske stresove, temelj su razvitka poljoprivredne proizvodnje. Oplemenjivanje bilja kao djelatnost - kao i istraživanja iz područja biljne genetike, u Republici Hrvatskoj imaju dugu tradiciju. Suvremeno komercijalno oplemenjivanje bilja provodi se u privatnim tvrtkama i na javnim ustanovama koje hrvatskoj poljoprivredi osiguravaju veliku dodanu vrijednost. Udio je domaćih kultivara u strukturi sjetve najvažnijih poljoprivrednih kultura pozamašan i gospodarski vrlo značajan1. Posljednjih godina hrvatske oplemenjivačke kuće plasiraju svoje sjeme te otvaraju sestrinske tvrtke i u inozemstvu. Ta istraživačka i gospodarska djelatnost prepoznata je i uvrštena i u Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske. Pojam „molekularno oplemenjivanje bilja” odnosi se na primjenu dijagnostičkih molekularnih metoda te pratećih biometričkih metoda i računalnih alata koji omogućuju ubrzanje i povećanje preciznosti konvencionalnog oplemenjivačkog procesa bez izravnih manipulacija u genomu. Sadržaj ove znanstvene monografije obuhvaća pregled problema klasičnog oplemenjivanja bilja i sadašnje stanje primjene molekularnih metoda koje se danas obilno koriste u bazičnim i primijenjenim istraživanjima. Uz teoretsku osnovu različitih pristupa koji se koriste u molekularnom oplemenjivanju bilja u monografiji su navedene i brojne studije slučaja u kojima se opisuju rezultati konkretnih istraživanja provedenih u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv). Ova je monografija prvenstveno namijenjena studentima diplomskih i poslijediplomskih studija iz područja biotehničkih i prirodnih znanosti. Želja nam je potaknuti mlade istraživače i oplemenjivače na uvođenje i razvoj novih strategija i tehnologija u oplemenjivanju bilja koje integriraju upotrebu biljnih genetskih izvora sa suvremenim metodama fenotipizacje i genotipizacije. Ovo djelo posvećujemo svim našim nekadašnjim, sadašnjim i budućim oplemenjivačima čiji su trud i rezultati rada nedovoljno prepoznati i cijenjeni, a putem novih kultivara i domaćeg sjemena daju velik doprinos poljoprivredi i ukupnom gospodarstvu Hrvatske.

Ključne riječi:

Podaci o izdanju

Naziv projekta: Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (KK.01.1.1.01.0005)
Naziv korisnika: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv)
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (www.strukturnifondovi.hr)

Recenzenti
prof. dr. sc. Vinko Kozumplik, professor emeritus
prof. dr. sc. Vlado Guberac
dr. sc. Goran Zdunić

Lektura
mr. sc. Sanja Joka

Tehnički urednik
dr. sc. Filip Varga

Grafičko oblikovanje
Ivana Čukelj

Tisak
Studio moderna d.o.o.

Naklada
300 primjeraka

Odlukom Fakultetskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, KLASA: 602-09/22-02-05, URBROJ: 251-71-29-01/9-22-4, na 3. redovitoj sjednici održanoj 6. prosinca 2022. godine odobrava se korištenje naziva monografija Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

Molekularno oplemenjivanje bilja

Kako kupiti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.