Povijest
zavod za mljekarstvo

Osnutkom Gospodarsko-šumarskog fakulteta 1919. započela je nastava iz područja mljekarstva, a 1922. osniva se Zavod za gospodarsku mikrobiologiju i mljekarstvo kao samostalna jedinica Fakulteta. Godine 1936. Zavodu se pripojilo planinsko gospodarstvo te Zavod mijenja ime u Zavod za mljekarstvo i planinsko gospodarstvo. Dvanaest godina kasnije iz Zavoda se izdvaja planinsko gospodarstvo te Zavod mijenja ime u Zavod za laktologiju. Godine 1960. razdvaja se Poljoprivredni od Šumarskog fakulteta, a zavod mijenja ime u Zavod za mljekarstvo i pod tim imenom djeluje do danas. Prve aktivnosti Zavoda započele su u području mikrobiologije, proširile su se na plansko gospodarstvo, a potom na metode prerade i kvalitetu mlijeka. Osim nastavnog rada, područje rada Zavoda  uključuje publikacije znanstvene i stručne literature te usku suradnju s mljekarskim sektorom u Hrvatskoj, regiji pa i šire.

Kronološki pregled

  • 1919. osnutkom Gospodarsko-šumarskog fakulteta započinje nastava iz područja mljekarstva gdje prvi predaju Mljekarstvo prof. dr. sc. Sava Ulmansky i dipl. inž. Tomo Radetić.
  • 1922. utemeljen je Zavod za gospodarsku mikrobiologiju i mljekarstvo, a prvi predstojnik bio je prof. dr. sc. Ljudevit Gutschy.
  • 1936. uspostava Zavoda pod imenom Zavod za mljekarstvo i planinsko gospodarstvo, početak održavanja nastave pod kojom je pokriveno područje mljekarstva te praćenje planinskog gospodarstva.
  • 1948. Zavod mijenja ime u Zavod za laktologiju.
  • 1960. Zavod nakon razdvajanja Poljoprivrednog od Šumarskog fakulteta djeluje pod imenom Zavod za mljekarstvo.
  • 1977. Zavod organizira poslijediplomski studij Mljekarstvo.
  • 1995. - 1996. studiji na Fakultetu doživljavaju reorganizaciju te se nastava provodi u sklopu dodiplomskog studija Stočarstvo, usmjerenje Mljekarstvo.
  • 2002. prema Objavi (NN 34/2002) i Rješenju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH od 17.1.2002., kao sastavni dio Zavoda za mljekarstvo, započeo je s radom Referentni laboratorij.
  • 2005. - 2006. U skladu s bolonjskim procesom, nastava se počinje izvoditi na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju.

Predstojnici Zavoda

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.