Obrana teme doktorskog rada :: Zlatko Mijić, dipl.ing. poljoprivrede

Procjena stabilnosti prinosa gomolja krumpira (Solanum tuberosum L.) u nebalansiranim setovima podataka pomoću parametrijskih i neparametrijskih metoda :: Javna obrana održat će se putem aplikacije Zoom, a bit će dostupna: 25.10.2021. :: 13 sati na poveznici https://us02web.zoom.us/j/83820410135

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • doc.dr.sc. Ivanka Habuš Jerčić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet,
  • dr.sc. Tihomir Čupić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Poljoprivredni institut Osijek
  • prof.dr.sc. Ivan Pejić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet,

Predloženi mentor:

  • Prof.dr.sc. Hrvoje Šarčević, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak
Kreiranje novih sorti krumpira dugotrajan je i izazovan proces za oplemenjivače bilja, jer se radi o gospodarski značajnoj i raširenoj biljnoj vrsti u svijetu. U Republici Hrvatskoj, nove sorte prije stavljanja na tržište moraju dokazati odgovarajuću gospodarsku vrijednost u testiraju na većem broju lokacija i tijekom više godina u službenim sortnim pokusima. Ovakav tradicionalan način testiranja je skup i često nepouzdan (pristranost u ocjenjivanju, nepotpuni setovi podataka). S obzirom na navedeno ovo istraživanje ima za cilj ukazati na različite metode utvrđivanja stabilnosti i adaptabilnosti te nužnost korištenja onih metoda koje će na najbolji način izdvojiti stabilne sorte i one specifično prilagođene određenom području. Nadalje za lokacije i godine testiranja u kojima genotipovi nisu testirani (agroekološki uvjeti, tehničke greške u izvođenju pokusa), njihove vrijednosti će se procijeniti metodom najboljih linearnih nepristranih predviđanja (BLUP).

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.