Završilo peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije

Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije održalo se 26. i 27.10.2021. u hibridnom obliku na Agronomskom fakultetu. Agro StartUp prva je europska StartUp konferencija o poljoprivredi kojoj je cilj povezati studente s liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se s primjerima iz prakse i educirali se o procedurama prije kretanja na tržište. U tome im pružaju potporu različite institucije, kompanije i udruženja. Svi zainteresirani imali su priliku kroz dva dana besplatno sudjelovati na 12 predavanja kroz 4 tematske cjeline i 2 panela. Na konferenciji je nazočilo preko 50 studenata uživo i više od 240 online sudionika.

Pozdravne riječi uputio je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Danijel Koletić te dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Ivica Kisić.

Konferenciji svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske kao pokrovitelj. Resorna ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković svečano je otvorila konferenciju te održala prateće predavanje. Ministrica je istaknula: „Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine udio nešto manji od 14 %, hrvatski mladi poljoprivrednici u svojoj proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša zadaća i cilj je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 %. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2 136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura.“

Zahvaljujemo ministrici Vučković što je prepoznala značaj Agro StartUp konferencije i istaknula da je konferencija zaista inspirativna za hrvatsku poljoprivredu i mlade.


dekan Ivica Kisić, Marijana Petir, Marija Vučković i Danijel Koletić

U prvoj tematskoj cjelini, „Kako pokrenuti svoj prvi poljoprivredni posao“, na temu „Budi inovativan, budi drugačiji - mogućnosti za mlade poljoprivrednike“ predavanje je održala direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvitak u Hrvatskoj Victorija Zinchuk, dok je predstavnica Hrvatske poljoprivredne komore Tatjana Radić održala predavanje „Umrežavanje dionika s ciljem jačanja inovacija“.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir održala je predavanje na temu “Mladi poljoprivrednici u EU“ te istaknula kako se poljoprivrednici mlađi od 40 godina nalaze na čelu samo 11 % svih poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji te da kako bi potaknula generacijsku obnovu,  mladim poljoprivrednicima pruža pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporom dohotku i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje. Uime Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje Agronomskog fakulteta predavanje „Treba li mi čarobni štapić za pronalazak posla?`“ održala je Aleksandra Gečević i pozvala studente da iskoriste prilike koje im se nude za vrijeme studija te da uz stručna znanja rade na svom osobnom i profesionalnom razvoju. Mario Bačani održao je predavanje na temu „Upoznajte Cortevu“, a prvi dan konferencije završio je panelom „Studenti koji uspješno studiraju i vode poljoprivredno gospodarstvo“. Na panelu su sudjelovali: Domagoj Vučemilović-Jurić, Vlaho Komparak, Valentin Krtalić, Ana Peršurić Palčić, Amanda Dušić, Filip Puškarić, Hrvoje Maturanec, a moderatorica panela bila je Aleksandra Gečević. Studenti su iznijeli svoja iskustva o izazovima u studiranju i vođenju poljoprivrednog gospodarstva, vide li oni pozitivne pomake u poljoprivrednoj zajednici te koji bi bili njihovi prvi potezi da su ministar ili ministrica poljoprivrede.

Drugi dan konferencije započeo je drugom tematskom cjelinom „Inovacije u poljoprivredi“ koju je otvorio Pave Ninčević bacc. ing.agr. predavanjem na temu „Inovacija GoGreenOzonator (GGO3) razvija moderno zeleno rješenje koje zamjenjuje upotrebu pesticida u poljoprivredi“, dok je Zvonimir Sedlić, predsjednik uprave tvrtke Nutris d.o.o. upoznao sudionike konferencije s proizvodnjom proteina iz mahunarki.

U trećoj tema cjelini „Podrška mladim poljoprivrednicima/institucije“ Marina Jurašin, uime Hrvatske banke za obnovu i razvitak ispričala je mladima kako mogu dobiti podršku putem Financijskog instrumenta: Obrtna sredstva za ruralni razvoj, dok je Filip Puškarić iz Poljoprivrednog obrta Agro Puškarić prezentirao primjer iz prakse.

Četvrta tematska cjelina predstavila je najbolje mlade poljoprivrednike među nama. Kakve su mogućnosti da mladi ljudi budu uspješni poljoprivrednici ispred Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika navela je Ines Dundović. Uslijedio je panel „Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednici“ kojeg je moderirala Zvjezdana Blažić iz Geja savjetovanja d.o.o. Panelisti su bili pobjednici natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika ili na izboru Zlata vrijedan: Goran Vrabec: najbolji mladi poljoprivrednik u 2021 godini, Juraj Orehovec iz PG Orehovec, finalist Zlata vrijedan 2021, Ines Dundović, direktorica Veggie d.o.o., Katarina Peršurić Bernobić: mlada nada na izboru za Zlata vrijedan 2019 godine. Sudionici panela prenijeli su svoje priče kako su pokrenuli posao, s kojim izazovima se susreću te pozvali mlade da se odvaže na pokretanje vlastitog posla.

Zanimljivo predavanje „Kako postati Start-Up“ održala je Urška Jež direktorica/osnivačica Transformation lighthouse, dok je konferencija završila predavanjem izv.prof.dr.sc. Marka Vincekovića „Mala kapsula za veliku biljku“.

Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede na pokroviteljstvu, sponzorima, predavačima, panelistima i svim sudionicima.

Vjerujemo kako je Agro StartUp konferencija inspirirala mlade poljoprivrednike, kako su stekli praktična znanja, upoznali se s primjerima iz prakse i ono najvažnije, educirali se o procedurama koje moraju poduzeti kako bi krenuli na tržište kao StartUp unutar poljoprivredne zajednice.

Fotogalerija

Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije Peto jubilarno izdanje Agro StartUp konferencije

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.