Obrana doktorskog rada :: Sanja Špoljarić Marković, dipl.ing.agr.

Kemijski sastav su1 i sh2 hibrida kukuruza šećerca u različitim stadijima zrelosti zrna :: 17.11.2021. :: 13:00, Velika vijećnica

Mentori:

  • Prof.dr.sc. Zlatko Svečnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr.sc. Tatjana Ledenčan, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Poljoprivredni institut Osijek

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Prof.dr.sc. Milan Poljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, predsjednik
  • Prof.dr.sc. Snježana Bolarić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, član
  • Dr.sc. Daniela Horvat, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Poljoprivredni institut Osijek, član

Sažetak doktorskog rada:
U usporedbi s kukuruzom standardnog tipa, kemijski sastav zrna kukuruza šećerca karakterizira povećani sadržaj šećera i smanjeni sadržaj škroba. Dosadašnja strana istraživanja ukazuju da kemijski sastav zrna kukuruza šećerca prvenstveno ovisi o tipu mutacije endosperma, dok u Hrvatskoj nije bilo ovakvih istraživanja. Stoga su glavni ciljevi doktorskog rada bili istražiti promjene kemijskog sastava zrna tijekom dozrijevanja domaće germplazme kukuruza šećerca sugary (su1) i shrunken (sh2) mutacija kao i utjecaj okolinskih čimbenika (vegetacijske sezone i roka sjetve). Dva pokusa (1. i 2.) provedena su na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u Osijeku. U pokusu 1., tijekom dvije vegetacijske  sezone uzgojeno je devet hibrida kukuruza šećerca tipa sugary mutacije endosperma. U pokusu 2. u tri roka sjetve posijano je pet sugary hibrida izabranih na osnovu prethodnog dvogodišnjeg istraživanja, te pet shrunken hibrida. Tijekom istraživanja na svim biljkama provedena je kontrolirana (ručna) oplodnja i uzeti uzorci za kemijske analize u pet stadija zrelosti zrna i to 17., 19., 21., 23. i 25. dan nakon oplodnje (DNO). Na uzorcima iz oba pokusa  utvrdio se sadržaj vode, saharoze, glukoze, fruktoze, ukupnih šećera, vodotopivih polisaharida, škroba, te parametri boje (L* i b*) u promatranim stadijima zrelosti zrna. Na uzorcima zrna iz pokusa 2. dodatno su utvrđeni  ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost.
U pokusu 1. optimalni stadij zrelosti zrna za berbu su1 hibrida nastupio je unutar istraživanog perioda zrelosti zrna, a hibridi su se međusobno razlikovali u dinamici otpuštanja vode tijekom dozrijevanja. U pokusu 2. svi hibridi sh2 tipa mutacije imali su značajno viši sadržaj ukupnih šećera i značajno niži sadržaj vodotopivih polisaharida u zrnu u odnosu na su1 hibride. Hibride sh2 mutacije karakterizirao je veći porast antioksidacijske aktivnosti u kasnijim stadijima zrelosti zrna u odnosu na su1 hibride. Vegetacijska sezona je značajno utjecala na većinu istraživanih svojstava su1 hibrida kukuruza šećerca. U toplijoj i sušnijoj vegetacijskoj sezoni utvrđen je značajno veći sadržaj pojedinačnih i ukupnih šećera te parametara boje (žutoća i intenzitet) zrna, dok je reakcija za sadržaj vode, vodotopivih polisaharida i škroba bila obrnuta. U pokusu 2. utvrđen je i značajan utjecaj roka sjetve na većinu kemijskih svojstava zrna istraživanih su1 i sh2 hibrida kukuruza šećerca.
Rezultati višegodišnjih istraživanja jasno ukazuju da se hibridi domaće germplazme kukuruza šećerca međusobno značajno razlikuju po svim kemijskim svojstvima zrna tijekom dozrijevanja i da na specifičnu reakciju hibrida mogu utjecati i okolinski čimbenici (vegetacijska sezona i rok sjetve).

Ključne riječi: hibridi kukuruza šećerca, kemijski sastav zrna, antioksidacijska aktivnost, dozrijevanje, okolinski čimbenici

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.