Obrana teme doktorskog rada :: Vanesa Lorencin, dipl. ing. biol.

Sezonski utjecaj na biokemijska, strukturna i masnokiselinska svojstva tkiva Jakovljeve kapice Pecten jacobaeus (Linnaeus, 1758) iz sjevernog Jadrana
21.12.2021. :: 10:30 sati :: Javna obrana održat će se putem aplikacije Zoom-a

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/88683195833 

Predloženi mentori:

  • Izv.prof.dr.sc. Daniel Matulić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • Dr.sc. Natalija Topić Popović, Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:

  • Izv.prof.dr.sc. Tea Tomljanović, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • Izv.prof.dr.sc. Ana Gavrilović, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • Dr.sc. Ivančica Strunjak Perović, Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska

Sažetak:
Jakovljeva kapica (Pecten jacobaeus) endemski je školjkaš u Mediteranu. Prirodno se u većem broju pojavljuje samo u sjevernom Jadranu. Na području sjeverozapadne Istre Jakovljeva je kapica relativno čest nalaz i lovi se u komercijalne svrhe. Radi njezinog očuvanja u prirodnom okolišu, te zbog interesa za kontrolirani uzgoj kapice, nužne su dodatne spoznaje o biološkom odgovoru istraživane vrste na promjenu okolišnih čimbenika vezanih uz sezonalnost. Cilj istraživanja stoga je procijeniti fiziološki status Jakovljeve kapice analizom biokemijskih, lipidnih i masnokiselinskih značajki pojedinih tkiva, te histološkog statusa tijekom sezona unutar jedne godine. Dobiveni rezultati omogućili bi cjeloviti uvid u sezonski uvjetovanu morfologiju, biokemijsku homeostazu i sastav masnih kiselina, ukupnih lipida i lipidnih frakcija tkiva Jakovljeve kapice.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.