Objavljen sveučilišni udžbenik „Mljekarska mikrobiologija”

Prof.dr.sc. Dubravka Samaržija (Zavod za mljekarstvo, od 1.10.2021. u mirovini) objavila je sveučilišni udžbenik naslova Mljekarska mikrobiologija u izdanju Hrvatske mljekarske udruge u Zagrebu. Objavljivanje ovog sveučilišnog udžbenika odobrio je Senat Sveučilišta u Zagrebu odlukom broj: 380-061/117-18-6 na sjednici održanoj 16. listopada 2018. Tekst knjige recenzirali su prof.dr.sc. Irena Rogelj, Univerza v Ljubljani Biotehnička fakulteta, prof.dr.sc. Sanja Sikora, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i prof.dr.sc. Lidija Kozačinski, Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet.

Knjiga Mljekarska mikrobiologija autorice prof.dr.sc. Dubravke Samaržije namijenjena je studentima diplomskih studija iz biotehničkog područja i veterinarske medicine za istodobno stjecanje temeljnoga znanja iz opće mikrobiologije i specijalističkog znanja nužnog za primarnu proizvodnju mlijeka, tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda i sustavnu kontrolu. Tekst knjige dostatan je i za temeljna znanja onim studentima koji se žele dalje stručno ili znanstveno usavršavati u području mikrobiologije hrane. Sadržajno, tekst knjige pokriva i praktična znanja važna stručnjacima koji rade u primarnoj ili sekundarnoj proizvodnji mlijeka kao i djelatnicima koje rade u državnim tijelima na poslovima pružanja savjetodavnih usluga, predlaganju i donošenju zakonskih propisa iz područja proizvodnje sigurne hrane ili sudjeluju u službenim mikrobiološkim kontrolama hrane i/ili proizvodnih uvjeta. Knjigu Mljekarska mikrobiologija čine šest poglavlja povezana u jedinstvenu zaokruženu cjelinu, Specifičnost mljekarske mikrobiologije i osnove proizvodnje i prerade mlijeka, Opća svojstva bakterija, kvasaca, plijesni i virusa s osnovama taksonomije, Mikroorganizmi uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda, Patogene bakterije koje se prenose mlijekom i mliječnim proizvodima, Mikrobne kulture i Higijenski standardi u proizvodnji i preradi mlijeka. Također, ovisno o interesu pojedinca, svako pojedinačno poglavlje može se čitati i kao potpuno samostalan tekst. Poglavlje knjige, Opća svojstva bakterija, kvasaca, plijesni i virusa s osnovama taksonomije, namijenjeno je za usvajanje temeljnih znanja i svim studentima prijediplomskih studija koji slušaju nastani sadržaj iz opće mikrobiologije. Uza tekst, napisan na 533 stranice u dva stupca, knjiga sadržava i 311 slika i 53 tablice koje upotpunjuju sadržaj teksta knjige.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.