Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“

„Grožđe i vino – od vinograda do stola“ naziv je programa cjeloživotnog obrazovanja (za obrazovanje odraslih) kojeg pokreće Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. Program osposobljavanja za vinogradara i vinara je odobren od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.

Pozivamo vas da upišete ovaj Program kako bi produbili razumijevanje i osnažili osposobljenost za cjeloviti pristup proizvodnji grožđa i vina te postali budućim promotorima vinogradarsko-vinarske struke.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.

Nakon završenog  programa  „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za poslove vinogradara i vinara, (upisuje se u radnu knjižicu) te usvojiti znanja o sljedećim temama:
 • Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
 • Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
 • Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
 • Obrada i gnojidba
 • Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
 • Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
 • Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
 • Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
 • Ekološka proizvodnja grožđa i vina
 • Berba i prerada grožđa
 • Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
 • Bolesti i mane vina
 • Kušanje i ocjena vina
 • Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
 • Proizvodnja vinjaka i rakija
 • Analiza troškova, marketing u vinarstvu

Više o programu

 • Program je  ukupnog trajanja 200 nastavnih sati (88 sati teorijske i 112 sati praktične nastave) nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja
 • Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se  jedan tjedni blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati u popodnevnim/večernjim satima (teorijski dio), odnosno subotom (praktični dio).  
 • Tematske cjeline pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu
 • Nastava će se odvijati na Agronomskom fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina)
Početak izvedbe programa: 7. ožujka 2022.
Završetak programa: siječanj 2023.
Na kraju programa polaže se ispit pred stručnim povjerenstvom.

 Nastavni plan i program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara

Uvjeti upisa

 • završena minimalno srednja škola
 • navršenih minimalno 18 godina
Cijena programa je 5.800,00 Kn ( Program cjeloživotnog obrazovanja odobrenog od Ministarstva znanosti i obrazovanja, oslobođen je PDV-a prema članku 39. stavka 1. točka i. Zakona o PDV-u).

Za više informacija molimo javite se na vitis@agr.hr ili voditelju Programa, prof.dr.sc. Edi Maletiću, na email: emaletic@agr.hr

Fotogalerija:

Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.