Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“
„Grožđe i vino – od vinograda do stola“ naziv je programa cjeloživotnog obrazovanja (za obrazovanje odraslih) kojeg pokreće Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. Program osposobljavanja za vinogradara i vinara je odobren od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Pozivamo vas da upišete ovaj Program kako bi produbili razumijevanje i osnažili osposobljenost za cjeloviti pristup proizvodnji grožđa i vina te postali budućim promotorima vinogradarsko-vinarske struke.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
- Obrada i gnojidba
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina
- Berba i prerada grožđa
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
- Bolesti i mane vina
- Kušanje i ocjena vina
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu
Više o programu
- Program je ukupnog trajanja 200 nastavnih sati (88 sati teorijske i 112 sati praktične nastave) nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja
- Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se jedan tjedni blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati u popodnevnim/večernjim satima (teorijski dio), odnosno subotom (praktični dio).
- Tematske cjeline pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu
- Nastava će se odvijati na Agronomskom fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina)
Završetak programa: siječanj 2023.
Nastavni plan i program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara
Uvjeti upisa
- završena minimalno srednja škola
- navršenih minimalno 18 godina
Za više informacija molimo javite se na vitis@agr.hr ili voditelju Programa, prof.dr.sc. Edi Maletiću, na email: emaletic@agr.hr