Studenti za studente - u susret otvaranju zimskih olimpijskih igara 2022. - testiraj znanje!

Beijing 2020 logo

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače 2022.

„Olimpijske igre posebice je dobro pratiti zbog stjecanja šireg znanja o općenito zimskim sportovima, kao i moguće zanimanje za neke od njih. Gledanjem olimpijskih igara možemo naučiti i neke od manje poznatih zimskih sportova koji nisu tako često prikazani na lokalnoj televiziji i ostalim medijima i proširiti svoje već stečeno znanje o sportovima na snijegu i ledu.“ (studentica AFZ)

U svrhu promicanja sportske kulture dostavljamo nekoliko važnih informacija koje su studenti pripremili za studente o Zimskim olimpijskim igrama:

Testiraj znanje:

  1. Navedi najpopularnije sportove na ZOI?
  2. Objasni razliku između pojmova: olimpijada i Olimpijske igre?
  3. Koja država je osvojila medalju na svim Zimskim olimpijskim igrama? Koliko Hrvatska ima medalja s ZOI?
  4. Kada su održane posljednje Olimpijske igre u Pekingu?
  5. Koje su razlike između sanjkanja, skeletona i boba?
  6. Gdje su održane prve Zimske olimpijske igre?

i pronađi točne odgovore na postavljena pitanja:

  1. Hokej, umjetničko klizanje i snowbord (prvi puta na ZOI 1998. u Japanu, Nagano, koji zbog atraktivnosti postaje najuzbudljiviji sport). Na ZOI 2022. Hrvatsku će u snowboarding-u predstaviti debitantica Lea Jugovac.
  2. Olimpijada je četverogodišnje razdoblje priprema, a Olimpijske igre su sportska manifestacija u sklopu koje se provode natjecanja iz većeg broja sportova. Na ZOI 2022. sportaši će nastupiti u 7 sportova i 15 disciplina. Hrvatska ima predstavnike u alpskom skijanju (Zrinka Ljutić, Leonarda Popović, Andrea Komšić, Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega). Svi alpski reprezentativci nastupit će i u veleslalomu i slalomu, osim Mateja Vidovića koji će nastupiti samo na slalomu. Nordijsko skijanje za Hrvatsku će predstavljati u trećem olimpijskom nastupu Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Vedrana Malec pojavit će se u utrci na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom. Marko Skender će sreću iskušati u utrkama sprint slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu 50 km slobodnim načinom s grupnim startom. U brzom klizanju na kratkim stazama će se premijerno predstaviti naša predstavnica Valentina Akšil na 500 i 1500 metara.
  3. Sjedinjene Američke države. Hrvatska ukupno ima 11 olimpijskih medalja: Janica Kostelić je s četiri olimpijska zlata i dva srebra ujedno i najuspješnija alpska skijašica na Olimpijskim igrama, a Ivica Kostelić u svojoj vitrini ima četiri srebrna odličja, dok je jednu brončanu medalju osvojio biatlonac Jakov Fak.
  4. 2008. godine održane su Ljetne Olimpijske igre. Manje je poznato da će se sportska  natjecanja zimskih igara na 5 istih lokacija kao i na ljetnim OI u Pekingu 2008. Peking će biti prvi grad koji je bio domaćin i zimskih i ljetnih olimpijskih igara.
  5. Sanjkanje: u početku snažno se povlačeći rukama, odguravanje, zauzimanje ležećeg položaja s nogama ispruženim naprijed, prosječna brzina između 120 i 145 km/h. Za razliku od sanjkanja, pri vožnji skeletona sportaš je u položaju glavom prema naprijed potrbuške na sanjkama, brzina do 130 km/h. Bob je disciplina s najdužom tradicijom (od 1924. godine), ekipni sport (2 ili 4 sportaša), trčeći zalet. Na ZOI Peking 2022. prvi put će se pojaviti monobob.
  6. I. Zimske olimpijske igre - Chamonix 1924. u početku su bile poznate kao „Međunarodni tjedan zimskih športova“ („Semaine des Sports d'Hiver“) i održane su u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 1924. godine. Sportska su se natjecanja održavala u blizini Mont Blanca u Chamonixu, tj. u Haute Savoieu u Francuskoj od 25. siječnja do 5. veljače 1924., a organizirao ih je Francuski olimpijski odbor, a kasnije ih je MOO (Međunarodni olimpijski odbor) nazvao prvim olimpijskim igrama.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.