Obrana teme doktorskog rada :: Fabijan Oštarić, mag.ing.agr.

Genomska analiza koagulacijskih svojstava mlijeka paške ovce
15.2.2022. :: 10:00 sati :: u knjižnici Zavoda za mljekarstvo (II paviljon) Agronomskog fakulteta.

Predloženi mentori:

  • doc.dr.sc. Nataša Mikulec, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof.dr.sc. Ino Čurik, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • izv.prof.dr.sc. Vlatka Čubrić Čurik, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof.dr.sc. Neven Antunac, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec, Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet

Sažetak:
Na sposobnost sirenja utječu udio kazeina i koagulacijska svojstva mlijeka koja se pod utjecajem genetskih polimorfizama razlikuju između jedinki iste vrste. Pri uzgoju ovaca čije se mlijeko prerađuje u ovčji sir važno je poznavati koagulacijska svojstva i utjecaj genetskih polimorfizama, a u svrhu poboljšanja uzgojnih programa i proizvodnje mlijeka poželjnih karakteristika. U radu će se odrediti koagulacijska svojstva mlijeka paške ovce te modelirati čvrstoća gruša i sinereza kroz funkciju vremena (CFt). Cjelogenomskom studijom povezanosti identificirat će se jednostruke nukleotidne polimorfizme (SNPs) sa značajnim utjecajem na koagulacijska svojstva mlijeka i parametre CFt modela. Bolje razumijevanje koagulacijskih svojstava mlijeka, parametara CFt modela koagulacije te SNP-ova koji na njih utječu koristit će u daljnjim istraživanjima na poboljšanju sirenja i boljoj karakterizaciji mlijeka mediteranskih pasmina ovaca.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.