Obrana teme doktorskog rada :: Josip Gmižić, mag.ing.agr.
Agronomska i nutritivna svojstva ozimih i jarih sorata zobi (Avena sativa L.):
23.2.2022. :: 10:00 sati :: Javna obrana održat će se putem Zoom aplikacije
Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/83836342078?pwd=OS9LWGYxKzdCTm1ZdFc0MnhrcjlhUT09
Meeting ID: 838 3634 2078
Passcode: 676429
Predloženi mentor:
- Prof.dr.sc. Zlatko Svečnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Dr.sc. Daniela Horvat, Poljoprivredni institut Osijek
Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:
- Prof.dr.sc. Milan Poljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Dr.sc. Gordana Šimić, Poljoprivredni institut Osijek
- Dr.sc. Dario Jareš, Bc Institut Zagreb
Sažetak:
Humana prehrana zobenim proizvodima sve više dobiva na važnosti zbog nutritivnih svojstava ove žitarice, a to su prvenstveno visoki sadržaj proteina, topivih vlakana i antioksidanata. Pogodnost zobi za industrijsku preradu ovisi o brojnim agronomskim (prinos, polijeganje, ranozrelost), te fizikalnim i kemijskim svojstvima zrna (hektolitarska masa, udio pljevica, sadržaj proteina, masti, β-glukana i fitokemikalija). Sva navedena svojstva prvenstveno ovise o sorti, ali i o proizvodnim uvjetima. U domaćoj literaturi nema, a i u svjetskoj je relativno malo znanstvenih radova o pogodnosti sorata zobi za industrijsku preradu. Glavna svrha doktorskog rada je istražiti utjecaj sorte na agronomska i nutritivna svojstva zobi. Poljski pokus će se provoditi tijekom dvije vegetacijske sezone u Gornjoj Posavini. U pokusu će biti uključeno pet sorata zobi i to tri ozime i dvije jare. Jare sorte uzgojit će se u proljetnom, a ozime u jesenskom i proljetnom roku sjetve.