Znanstvena i stručna djelatnost
zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju

Djelatnici Zavoda, koji se bave znanstvenim istraživanjima i nastavnim radom iz područja ribarstva posvećeni su istraživanju tehnologije akvakulture, genetike i hranidbe riba, ihtiologije i hidroekologije otvorenih voda te mnogih drugih aspekata ribarstva. Zavod je prvi u Hrvatskoj započeo s molekularno genetskim istraživanjima riba, kako endemske mekousne pastrve iz otvorenih voda, tako i uzgajanih šarana. Posljednjih godina istraživanja se proširuju na sociološke aspekte ribarstva te razvoj novih tehnologija u akvakulturi.

Znanstvena i stručna aktivnost unutar Zavoda razvija se i na području pčelarstva kroz unaprjeđenje pčelarske tehnologije na obiteljskim gospodarstvima, edukaciju pčelara te provođenjem senzorskog ocjenjivanja meda na županijskoj i nacionalnoj razini radi promoviranja meda i drugih pčelinjih proizvoda. Također, na Zavodu je razvijena analitička procedura za kvaliatativno i kvantitativno utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska primjenom infracrvene (FTIR-ATR) spektroskopije temeljem koje se od 2014. godine sustavno prati kakvoća pčelinjeg voska na tržištu RH i EU.

Znanstvena istraživanja u području lovstva usmjerena su ka pravilnom gospodarenju i očuvanju divljači kroz primjenu molekularnih biljega i telemetrije kao novih metoda za bolje proučavanje biologije i ekologije divljači.

Zavod ima vrlo razvijenu međunarodnu znanstvenu suradnju, uz vođenje znanstvenih projekata i objavljivanje radova zajedno s inozemnim znanstvenicima u visoko rangiranim međunarodnim znanstvenim časopisima.

Zavod se aktivno bavi pružanjem usluga u ribarstvu, pčelarstvu i lovstvu kroz konzaltinge i edukaciju, izradu i provođenje lovno-gospodarskih i ribolovnih gospodarskih osnova te usluge laboratorijskog ispitivanja pčelinjih proizvoda i izradu stručnih elaborata.

U okviru stručne i znanstvene djelatnosti Zavoda djeluju dva laboratorija: Ribarski laboratorij i Laboratorij za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela. Pčelinjak je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar nepokretnih spomenika kulture RH, a objekt je nakon opsežnih konzervatorko-restauratorskih istraživanja i projektiranja, revitaliziran 2015. godine. Na Pčelinjaku su smještene i pokusne pčelinje zajednice koje se koriste u nastavne i znanstveno-istraživačke svrhe. Zavodske aktivnosti vezane su i za suvremeno uređen znanstveno- nastavni poligon „ban Josip Jelačić“ na području državnog otvorenog lovišta broj: III/29 – „PROLOM“, koji je prvenstveno namijenjen nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu iz područja lovstva, ali i iz drugih područja.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.