Objavljen sveučilišni priručnik „Flora Dinare”

Sveučilišni priručnik ''Flora Dinare'' autora izv.prof.dr.sc. Ivice Ljubičića i navedenih koautora odobren na Senatu Sveučilišta u Zagrebu odlukom od 14. prosinca 2021., a koji je danas i tiskan.

Knjiga „Flora Dinare – 100 značajnih svojti” stručni je slikovni vodič kroz biljni svijet, napisan na temelju dvogodišnjeg (vegetacijski period 2018. i 2019.) istraživanja flore uz tri planinarske staze koje vode do najvišeg hrvatskog vrha Parka prirode Dinara (Sinjal 1831 m). Ovdje su opisane značajne biljne svojte koje su ustanovljene od nižih nadmorskih visina prema vršnom dijelu planinarskih staza koje vode do vrha planine. Knjiga je namijenjena, prije svega, ljubiteljima i posjetiteljima Parka prirode Dinara, studentima biotehničkih studija i biologije, botaničarima, planinarima, stručnjacima i amaterima. U knjizi su prikazani pronalasci svojti na Dinari (označeno na karti zelenom bojom), ali i pronalasci iste svojte u drugim područjima Hrvatske (označeno na karti ljubičastom bojom) na temelju zabilježenih GPS lokaliteta drugih istraživača preuzetih uz odobrenje iz Flora Croatica Database (Nikolić, 2020).

Knjiga je pisana stručno i namijenjena prvenstveno botaničarima, a razumljiva onima koji su zainteresirani za biljke, ali se njima tek usputno susreću. U poglavlju “Botanički pojmovi” kratko su opisani pojmovi koji se pojavljuju u tekstu opisa pojedinih vrsta radi što lakšeg razumijevanja morfoloških karakteristika. Osim toga, slikovno su prikazani osnovni morfološki termini radi lakšega praćenja opisa biljnih svojti – Shematski prikazi morfološke građe generativnih i vegetativnih organa kod kritosjemenjača. Uz svaki morfološki opis pojedine vrste na desnoj se strani nalazi jedna ili više autorskih fotografija. Zahvaljujemo kolegi doc.dr.sc. Marinu Mihaljeviću Žulju (Agronomski fakultet u Zagrebu) na ustupljenim informacijama o korištenju biljnih vrsta za izradu rakije travarice. S obzirom na to da planina Dinara i nije toliko detaljno floristički istražena u odnosu na druge hrvatske planine, a vrlo je zanimljive i bogate bioraznolikosti, odlučili smo se za pisanje ovog priloga o poznavanju flore Dinare koji će zasigurno biti doprinos i poticaj razvoju društvene svijesti i vrijednosti poznavanja biljnog svijeta Dinare, ali i Hrvatske u cjelini.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.