Obrana teme doktorskog rada :: Zurak Dora, mag.ing.agr.
Biodostupnost karotenoida kukuruza u hranidbi kokoši nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i njegove obrade
14.03.2022. :: 12:00 sati:: Mala vijećnica Agronomskog fakulteta
Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:
- Prof.dr.sc. Zlatko Janječić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Doc.dr.sc. Marija Duvnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- Izv.prof.dr.sc. Zlata Kralik, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Predloženi mentor:
- Doc.dr.sc. Kristina Kljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Sažetak
Zrno kukuruza žute boje je jedina žitarica koja sadrži značajne količine karotenoida (9,2-30,04 µg/g ST), prirodnih pigmenata smještenih u endospermu zrna. Zbog visokog udjela zrna u hrani nesilica, oni mogu ne samo doprinijeti već biti i jedini izvor pigmenata za poželjnu boju žumanjka jajeta. Međutim, sadržaj karotenoida predstavlja samo potencijalnu količinu koja će se oslobodi iz matrice zrna tijekom probave te postati dostupna za apsorpciju (bioraspoloživost), metabolizam i ugradnju u žumanjak (biodostupnost). Mikrostruktura endosperma, karakterizirana razlikama fizikalno-kemijskih svojstava, utječe na probavljivost škroba, a time vjerojatno i na bioraspoloživost karotenoida. Zbog utjecaja na fizikalna i kemijska svojstva endosperma, obrada zrna može povisiti/sniziti biodostupnost karotenoida. Cilj predloženog istraživanja je istražiti čimbenike mikrostrukture endosperma i obrade zrna komercijalnih hibrida kukuruza na biodostupnost karotenoida kod kokoši nesilica.