Obrana teme doktorskog rada :: Zurak Dora, mag.ing.agr.

Biodostupnost karotenoida kukuruza u hranidbi kokoši nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i njegove obrade
14.03.2022. :: 12:00 sati:: Mala vijećnica Agronomskog fakulteta

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • Prof.dr.sc. Zlatko Janječić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Doc.dr.sc. Marija Duvnjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Izv.prof.dr.sc. Zlata Kralik, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Predloženi mentor:

  • Doc.dr.sc. Kristina Kljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak
Zrno kukuruza žute boje je jedina žitarica koja sadrži značajne količine karotenoida (9,2-30,04 µg/g ST), prirodnih pigmenata smještenih u endospermu zrna. Zbog visokog udjela zrna u hrani nesilica, oni mogu ne samo doprinijeti već biti i jedini izvor pigmenata za poželjnu boju žumanjka jajeta. Međutim, sadržaj karotenoida predstavlja samo potencijalnu količinu koja će se oslobodi iz matrice zrna tijekom probave te postati dostupna za apsorpciju (bioraspoloživost), metabolizam i ugradnju u žumanjak (biodostupnost). Mikrostruktura endosperma, karakterizirana razlikama fizikalno-kemijskih svojstava, utječe na probavljivost škroba, a time vjerojatno i na bioraspoloživost karotenoida. Zbog utjecaja na fizikalna i kemijska svojstva endosperma, obrada zrna može povisiti/sniziti biodostupnost karotenoida. Cilj predloženog istraživanja je istražiti čimbenike mikrostrukture endosperma i obrade zrna komercijalnih hibrida kukuruza na biodostupnost karotenoida kod kokoši nesilica.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.