Konferencija o budućnosti Europe, tematska radionica: „Konkurentnost hrvatske poljoprivrede u postpandemijskom vremenu”

Europska unija pokrenula je Konferenciju o budućnosti Europe (KOBE) koja obuhvaća veliki broj aktivnosti za proces otvorene, uključive i transparentne rasprave s građanima Europske unije o nizu prioriteta i izazova u oblikovanju zajedničke budućnosti, pod zajedničkim vodstvom Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU. Zaključci konferencije očekuju se do ljeta 2022. godine, na temelju kojih će se oblikovati smjernice za budućnost EU.

Republika Hrvatska kao punopravna članica EU želi da njeni građani daju konkretan doprinos u tom procesu kako bi njihova stajališta oblikovala zajedničku budućnost. Rasprava je u Republici Hrvatskoj do sada organizirana u vidu panela i tematskih događaja čiji će zaključci i preporuke biti temelj za zaključke Konferencije. Smisao procesa je da građani preuzmu aktivniju ulogu u odlučivanju o budućnosti Unije i dobrobiti njenih politika.

Na razini EU, institucije će organizirati europske panele građana. Digitalna platforma EK je uključila odjeljke za slijedeće teme: 1. Klimatske promjene i okoliš; 2. Zdravlje; 3. Snažnije gospodarstvo, socijalna pravednost i poslovi; 4. Digitalna transformacija; 5. Vrijednost i  prava, vladavinu prava, sigurnost; 6. Migracije; 7. Obrazovanje, kultura, mladi i sport; 8. EU u svijetu; 9. Europska demokracija; 10. Ostale ideje.

U okviru europskog panela građana i tema: „klimatske promjene i okoliš“, te „snažnije gospodarstvo, socijalna pravednost i poslovi“ Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Društvo agrarnih novinara Hrvatske organizirat će tematsku radionicu na temu „Konkurentnost hrvatske poljoprivrede u postpandemijskom vremenu“.

Moderator radionice je Martin Vuković, a panelisti su:

  • Mladen Ferenčak, diplomirao na Veleučilištu u Križevcima. Bavi se reduciranom i konzervacijskom obradom na 250 ha kraj Đurđevca, uzgaja žitarice, uljarice i industrijsko bilje.
  • Dinko Pavičić, diplomirao na Agronomskom fakultetu smjer voćarstvo-vinogradarstvo-vinarstvo. U zaštićenim prostorima bavi se uzgojem jagode i trešnje a na otvorenom jabuke, maslina i ratarskih kultura.
  • Lovro Miklaužić iz Popovače, na Agronomskom fakultetu diplomirao je vinogradarstvo i vinarstvo. Od svoje šesnaeste godine pa do danas aktivno vodi proizvodnju vina u obiteljskoj vinariji. Još kao student bio je na stručnom usavršavanju u SAD-u, Opolo vineyards, Paso Robles. Uz posao u obiteljskoj vinariji obnaša i dužnost zamjenika gradonačelnika Popovače.
  • Ivica Josipović, diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Od 1994. radi u privatnom obiteljskom biznisu. Uz proizvodnju odojaka od 190 krmača, u turnusu ima 1.500 tovljenika.
  • Vjekoslav Budanec iz Čazme, diplomirao na Agronomskom fakultetu. Trenutno je upravitelj Poljoprivredne zadruge Plodovi Moslavine u kojoj organizira proizvodnju i plasman povrća sa 30-tak OPG-ova. Ujedno vodi i vlastitu proizvodnju povrća: sjemenske paprike, kupusa i boba.

Radionica će se održati dana 21. ožujka 2022. godine (ponedjeljak) u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta s početkom u 11 sati.

Molimo da se za sudjelovanje na radionici prethodno registrirate do četvrtka 17. ožujka 2022. godine.

Pozivno pismo dekana, uključujući i obrazac registracije sudjelovanja nalazi se u priloženom  dokumentu.

U slučaju pitanja javite se na mail dekanat@agr.hr


 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.