Obrana teme doktorskog rada :: Danko Cvitan, mag.ing.agr.

Potencijal primjene biougljena kao poboljšivača tla u uzgoju cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
24.03.2022. :: 13:00 sati :: Obrana će se održati online preko platforme Zoom

Obrana će biti dostupna na poveznici: https://us02web.zoom.us/j/89915895933 

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • Izv.prof.dr.sc. Marko Petek, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Prof.dr.sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Dr.sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam, Hrvatska

Predloženi mentori:

  • Doc.dr.sc. Tomislav Karažija, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Dr.sc. Igor Palčić, Institut za poljoprivredu i turizam, Hrvatska

Sažetak:
Vinogradarstvo predstavlja značajnu gospodarsku granu koja utječe na čitav ekosustav. Smanjenje emisija stakleničkih plinova kroz valorizaciju nusproizvoda vinove loze potencijalno je rješenje prema održivom vinogradarstvu. Zbrinjavanje ostataka rezidbe pretvorbom u biougljen jedan je od mogućih alata za ublažavanje klimatskih promjena. Tako proizveden biougljen bogat je ugljikom i mineralima. Istraživanje će uključiti laboratorijsku i terensku proizvodnju te karakterizaciju biougljena dobivenog od ostataka rezidbe vinove loze. Nadalje, kroz stacionarni pokus u vinogradu ispitat će se utjecaj primjene biougljena i različite podloge vinove loze na svojstva tla, emisije stakleničkih plinova, fiziologiju vinove loze i kvalitetu vina. Dobiveni će rezultati dati uvid u potencijal biougljena proizvedenog iz ostataka rezidbe vinove loze kao poboljšivača tla.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.