Održan Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju

Primijenjena i razvojna istraživanja u poljoprivredi doprinose unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, uzgoju, kvaliteti i plodnosti tla, jačanju otpornosti poljoprivrednih sustava na promjene uz napredno korištenje novih tehnologija ili alternativnih proizvodnih sustava. A inovacije pomažu da se razviju integrirana rješenja koja ispunjavaju potrebe poljoprivrednika i odgovaraju na izazove budućnosti. Putem inovacija pružaju se proizvodi i usluge pomoću kojih poljoprivrednici ispunjavaju naše potrebe za hranom, štede resurse i osiguravaju održivost zemlje.

Stoga je Hrvatska zajednica inovatora donijela odluku da se 2022. godina, u kojoj se također obilježava 65 godina inventivnoga rada u Republici Hrvatskoj, proglasi „Godinom inovatorstva u Republici Hrvatskoj“. Tim povodom Hrvatska zajednica inovatora provest će čitav niz aktivnosti u svrhu obilježavanja obljetnice.

Jedan od događaja organiziran je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu Agronomskim fakultetom. Dana 13. travnja 2022. godine u Velikoj vijećnici Fakulteta održan je Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju.

Moderator programa bio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a prisutne je pozdravio dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Kisić te naglasio kako su inovacije u poljoprivredi prisutne otkako je čovjeka i obrade zemlje.

Uvodno predavanje održao je Matija Žugec, glavni tajnik Hrvatske zajednice inovatora, koji je najavio 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA. Sajmom koji će se održati u Prelogu od 13. do 15. svibnja 2022. želi se pružiti mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju kreativnost i inovativnost, kao i dosege u proizvodnji i preradi hrane.

Predavanje „Inovacije u strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.“, održao je Mladen Fruk, načelnik sektora za provedbu mjera ruralnog razvoja pri Ministarstvu poljoprivrede. Objasnio je kako vizija hrvatske poljoprivrede podrazumijeva: „Proizvoditi veću količinu visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima.“

U panel raspravi pod nazivom „Provedba mjera Ministarstva poljoprivrede sa akademskom zajednicom“ sudjelovali su Tugomir Majdak, državnik tajnik Ministarstva poljoprivrede, prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Draženka Komes, prodekanica za znanost Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te doc. dr. sc. Nikola Španić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

 Poziv i Program

Moderator programa: prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije
Organizacijski odbor: Miljenko Šimpraga, Zoran Barišić, Matija Žugec, Silvana Svilar
Suorganizator: Agronomski fakultet

Pokrovitelji:
inovacijski_forum_sponzori_2022

Fotogalerija

Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju Inovacijski forum: Inovacije u poljoprivredi u novom programskom razdoblju

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.