Održan Dan očaranosti biljkama 2022.

Obilježavanje 18. svibnja kao međunarodnog Dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day) započelo je u svijetu 2012. godine. Agronomski fakultet uključio se aktivno u inicijativu od samog početka kao koordinator za Republiku Hrvatsku. Ovogodišnje izdanje Dana očaranosti biljkama obilježilo se pod sloganom „Listaj i blistaj“.

Cilj ove inicijative bio je što više ljudi očarati biljkama i ukazati im na važnost biljnih znanosti za poljoprivredu i održivi uzgoj hrane, kao i za hortikulturu, šumarstvo te uzgoj neprehrambenih proizvoda od biljnih sirovina kao što su papir, vlakna, kemikalije, energija i lijekovi.

Štandovi na otvorenom i u zatvorenom ponudili su raznovrstan sadržaj za sve dobne skupine pa su tako posjetitelji mogli izraditi bookmark od latica, sudjelovati na bajkovitoj interaktivnoj radionici Čarobna šuma kroz koju su sudjelovali u rješavanja stresa kod biljaka izazvanog nedostatkom hranjiva (gnojiva), vode, sunca i zraka, doznati više o uzgoju i prednostima uzgoja voćnih vrsta na terasama, balkonima i krovovima, elektronskim mikroskopom promatrati pojedine dijelove biljke, upoznati se proizvodnjom i nutritivnim vrijednostima pšenične trave, doznati više o neočekivanim oprašivačima biljaka i „maziti“ paličnjake, promatrati sjeme različitih ratarskih kultura kroz mikroskop, doznati kako biljne vrste mogu komunicirati i što je to alelopatija te kroz grapeskin radionicu od ekstrakata listova i bobica oslikati ambalaža krema koja su nastale od otpada nakon raznih ampelotehničkih zahvata te nakon vinifikacije, a koji je bogat bioaktivnim sastavnicama kao što su polifenoli, klorofili i karotenoidi.

Osim na štandovima, posjetitelji su mogli posjetiti laboratorij Zavoda za opću proizvodnju bilja koji je ponudio radionicu naziva Cvjetni spektakl koja je u fokusu imala kalcij u tlu te koja je polaznicima predočila spektralnu analizu pojedinih cvjetnih vrsta različitih s obzirom na njihovu potrebu za kalcijem iz tla. U laboratoriju Zavoda za kemiju posjetitelji su mogli doznati na koji način se biootpad, koji je bogat s različitim bioaktivnim komponentama koje se mogu izolirati (ekstrahirati) te inkapsulirati u bio razgradljive mikro čestice, može upotrijebiti kao agroekološki biofertilizatori za ishranu različitih biljnih kultura te kako se na taj način smanjuje upotreba agrokemikalija u proizvodnji biljnih kultura i potiče proizvodnja funkcionalne i zdrave hrane. U laboratoriju Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport sudionicima je u okviru radionice demonstrirano kako proizvesti biogorivo (etanol/biodizel) iz odabrane sirovine (energetska kultura miskantus/uljana repica) i/ili procijeniti je li biljku bolje iskoristiti za proizvodnju čvrstog ili tekućeg biogoriva. Zavoda za mikrobiologiju u laboratoriju izveo je pokus naziva Bakterizacija sjemena soje čime su pokazali kako bakterije imaju niz pozitivnih učinaka, ne samo da fiksiraju dušik iz atmosfere čime se smanjuje potreba za dušičnim gnojivima i predstavljaju alternativu njihovu korištenju, već mnoge od njih sintetiziraju različite antibiotike čime se smanjuje upotreba pesticida, vrše sintezu fitohormona, otapaju fosfate u tlu.

Aktivnosti u vrtu bile su posebno privlačne posjetiteljima, posebno najmlađima koji su imali priliku oslikati svoju presadnicu, posaditi cvatuću biljku na unaprijed pripremljenoj gredici, posjetiti vrtlarsku apoteku, degustirati  smoothie od microgreens-a različitog povrća u microbaru, obići jestivi šumski vrt, švedski stol biljkama te istražiti utjecaj određenih čimbenika na prinos i kakvoću zrna i nadzemne mase kroz obilazak pokusnog polja na pokušalištu Fakulteta.

Kako je događaj bio prvenstveno edukativnog karaktera održana su i četiri predavanja:

  • Geografska otkrića i introdukcija biljnih vrsta
  • Koliko košta uzgajati biljke?
  • Detekcija bilja daljinskim motrenjem
  • Destruktivnost fitopatogene bakterije Xylella fastidiosa - odraz njene genetičke raznolikosti

U sklopu Dana očaranosti biljkama, a u suradnji s Centrom za razvoj edukaciju i savjetovanje (CERES) u hibridnom obliku održana je konferencija CroHemp na kojoj su brojni sudionici imali priliku čuti, vidjeti i saznati više o svim aspektima uzgoja, prerade i potencijala konoplje od vrsnih predavača i izlagača.  U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu: "Perspektiva i budućnost konoplje u Republici Hrvatskoj" koju moderirao Ivan Stupnišek iz Gospodarskog lista. U panel raspravi sudjelovali su Zvonimir Kalić (OPG Zvonimir Kalić), Mladen Falamić (Protect pharma d.o.o.), Tvrtko Kračun (hemps.hr) i Mihael Zlovolić (Upravitelj Zadruge Dom Konoplje).

Inicijativu su ove godine prepoznali i vanjski sudionici pa se tako u obilježavanje Dana očaranosti biljkama obilježilo i u Osnovnoj školi Ivana Perkovca i Centru za odgoj i obrazovanje. Osim toga i vrtna trgovina Dardin uključila se štandom koji je bio postavljen ispred restorana „Agronomija i Šumarstvo“.

Zahvaljujući raznovrsnom sadržaju biljkama se očaralo preko 400 sudionika svih dobnih skupina.

Događaj je završio vrtnom zabavom koja je posjetiteljima ponudila edukativne pokazne radionice floristike i degustacije.

Ovim putem pozivamo sve da se dogodine uključe u inicijativu i očaraju se biljkama.

Vidimo se 18.5.2023.

Fotogalerija

Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Dan očaranosti biljkama 2022. Održan Dan očaranosti biljkama 2022. Održan Dan očaranosti biljkama 2022.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.