Alati i servisi - podrška za studente
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

  • AAI@EduHr

    AAI@EduHr

    Sustav AAI@EduHr je autentikacijski i autorizacijski sustav znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u kojem svaki pripadnik akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj na matičnoj ustanovi dobiva svoj AAI@EduHr elektronički identitet, odnosno korisničku oznaku i zaporku (https://www.aaiedu.hr )

    Protokol za otvaranje korisničkog računa i izdavanje AAI elektroničkog identiteta na Agronomskom fakultetu

    Za nove studente

    • AAI korisnički račun otvara se prilikom upisa na Fakultet
    • Podaci o korisničkom računu izdaju se studentu prilikom online upisa
    • Korisnički račun se otvara na određeno vrijeme (tekuća akademska godina) i produžuje se automatski prilikom upisa u više godine, a ukida se prestankom statusa studenta
    • U slučaju gubitka zaporke, student može zatražiti njenu promjenu u Studentskoj referadi ili putem maila referada ( at ) agr.hr. Potrebno je ispuniti zahtjev za izdavanje nove zaporke (  Zahtjev za izdavanje AAI elektroničkog identiteta) te priložiti presliku osobne iskaznice.

    Za studente poslijediplomskih studija (doktorski i specijalistički)

    • AAI korisnički račun otvara se prilikom upisa na poslijediplomski studij  u studentskoj službi (administrativna djelatnica za poslijediplomske studije)
    • Podaci o korisničkom računu uručuju se doktorandu osobno.
    • Korisnički račun se otvara na određeno vrijeme (tekuća akademska godina) i produžuje se automatski prilikom upisa više godine, a ukida se prestankom statusa doktoranda.
    • U slučaju gubitka zaporke, doktorand može zatražiti novu zaporku putem e-maila pds ( at ) agr.hr. Potrebno je ispuniti Zahtjev za izdavanje AAI elektroničkog identiteta, uz naglasak da se traži promjena zaporke.
    • Djelatnici kojima je AAI korisnički račun otvoren u Službi za radne odnose, trebaju to napomenuti prilikom upisa na studij.

     Zahtjev za izdavanje AAI elektroničkog identiteta

    VAŽNO! Korisnici, po otvaranju elektroničkog identiteta i nakon što im administrator promijeni zaporku, moraju sami promijeniti zaporku u roku 48 sati. Ako ne promijene zaporku u tom roku, imaju pravo na još 5 uspješnih autentifikacija nakon čega će im se korisnički račun zaključati. U slučaju zaključavanja korisničkog računa procedura je ista kao kod gubitka podataka. Odnosno obraćate se službi koja vam je izdala AAI@edu.hr identitet.

    Središnje sučelje za promjenu AAI@edu.hr zaporke nalazi se na adresi: https://login.aaiedu.hr/promjenazaporke/

    Obrada osobnih podataka koju provodi matična ustanova u sustavu AAI@EduHr

    Zašto prikupljamo i obrađujemo vaše osobne podatke?

    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet je matična ustanova - davatelj elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr. Vaši osobni podaci pohranjeni u našem LDAP imeniku služe tome da Vam omoguće korištenje usluga dostupnih kroz sustave AAI@EduHr (https://www.aaiedu.hr ), eduGAIN (https://edugain.org/ ) i eduroam (https://www.eduroam.org/ ) osiguravajući pri tom pouzdanu, sigurnu i unificiranu prijavu za korištenje tih usluga.

    Koje osobne podatke prikupljamo i obrađujemo?

    Podaci koji mogu biti pohranjeni u našem LDAP imeniku popisani su na adresi: https://www.aaiedu.hr/o-sustavu/imenicke-sheme/shema

    Sve podatke koji su o Vama pohranjeni u LDAP imeniku možete vidjeti (nakon prijave svojom korisničkom oznakom i zaporkom) kroz sučelje za održavanje imenika na adresi: https://moj.aaiedu.hr/

    Osim navedenih, prikupljamo i podatke o korištenju Vašeg elektroničkog identiteta na način da bilježimo vrijeme i podatke o uređaju i sustavu preko kojeg je stigao zahtjev.

    S kim dijelimo vaše osobne podatke?

    Da bismo Vam omogućili pristup uslugama, potrebnu razinu sigurnosti i kvalitete usluga unutar sustava, u trenutku pristupa nekoj usluzi u sustavu AAI@EduHr usluzi možemo proslijediti neke vaše osobne podatke. Točan popis podataka koje prosljeđujemo pojedinoj usluzi možete za svaku pojedinu uslugu pronaći na adresi: https://www.aaiedu.hr/statistika-i-stanje-sustava/web-aplikacije

    Koliko čuvamo vaše podatke?

    Podatke o korištenju usluge vašeg elektroničkog identiteta čuvamo 24 mjeseca (kako bismo mogli osigurati razinu sigurnosti i kvalitete usluge te zadovoljiti zakonske obaveze).

    Po gubitku prava na e-identitet vaše osobne podatke brišemo iz LDAP imenika nakon najviše 90 dana.

    Koja su vaša prava?

    Vaša su prava, sukladno uvjetima iz Opće uredbe o zaštiti podataka, pravo na pristup osobnim podacima koje prikupljamo, pravo na brisanje (zaborav), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na ispravak osobnih podataka ukoliko su oni neispravni ili su izmijenjeni.

    Postupanje prilikom prijave incidenta u vezi s AAI-elektroničkim identitetom

    Incidentom smatramo svako korištenje AAI@edu.hr identiteta koje nije sukladno Pravilniku o ustroju Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj - AAI@EduHr objavljenom na https://www.aaiedu.hr/docs/AAI@EduHr-pravilnik-ver1.3.1.pdf

    U slučaju prijave incidenta od strane bilo kojeg računalnog AAI servisa (usluga koja koristi AAI za autorizaciju i spajanje) osoba/tijelo koja je zaprimilo prijavu utvrđuje vlasnika AAI identiteta te prijavu prosljeđuje nadležnoj službi unutar Fakulteta;

    • Za zaposlenike prosljeđuje voditelju kadrovskih poslova
    • Za studente Studentskoj referadi
    • Za sve ostale Informatičkoj podršci

    Temeljem zaprimljene prijave, a radi sprječavanja daljnjeg korištenja AAI identiteta, nadležna služba mijenja zaporku korisničkog AAI računa i time onemogućava daljnji neovlašteni pristup računu.

    Nakon promjene zaporke nadležna služba je dužna u najkraćem mogućem roku obavijestiti korisnika o nastalom incidentu i poduzetim mjerama te, ako je u mogućnosti preporučiti mjere sprječavanja ponavljanja incidenta. Tek nakon toga se korisniku izdaje nova zaporka za njegov AAI elektronički identitet.

    Ako je incident kompleksnije prirode (kriminalne radnje, krađa identiteta, tehnički problemi; virusi, spyware) rješavanju problema pristupit će i druge službe Fakulteta.

    Nova zaporka za AAI identitet neće se izdati prije utvrđivanja razlog nastanka incidenta i sprječavanja njegovog ponovnog nastajanja (edukacija korisnika, čišćenje od virusa itd.).

    Sva dokumentacija i postupak po pojedinom incidentu bit će urudžbirana i arhivirana na Fakultetu.

  • Studentski email

    Studentski email

    Prilikom upisa na Fakultet dobili ste i ujedno i službenu e-mail adresu za komunikaciju s nastavnicima i službama za vrijeme studija.

    Prijaviti se možete putem webmail sučelja na adresi: https://student.agr.hr/ 

    Pod „Korisničko Ime“ unosite svoj AAI@Edu i u polje „Lozinka“ vašu pripadajuću lozinku.

    Obratite pozornost da je vaše korisničko ime UID@agr.hr, a vaša mail adresa glasi UID@student.agr.hr (kao primjer navodim da je ttest23@agr.hr je korisničko ime, a mail adresa glasi ttest23@student.agr.hr.

    Za komunikaciju s nastavnicima, službama Fakulteta (referadom, računovodstvom i sl.) koristite isključivo svoju, dobivenu email adresu.
    Email adresu koristite isključivo za potrebe studiranja. Nemojte je koristiti za registraciju korisničkih računa drugih, externih servisa poput Facebooka, Twittera isl.

    Dodatne napomene:

    Ukupna količina prostora za pohranu vaših poruka je 200MB prostora na računu.
    Maksimalna veličina poruke koju možete primiti/poslati je 20MB.

    Za primanje i slanje mailove nije nužno koristiti webmail sučelje već je moguć i pristup putem desktop ili mobilnih POP3/IMAP klijentskih aplikacija kao što su Outlook, Thunderbird i sl.

    Postavke za klijente - Thunderbird/Outlook/Android/iOS...

    email: UID@student.agr.hr
    korisničko ime: email ili AAI ili UID
    lozinka: AAI

    Dolazni poslužitelj
    IMAPS
    Poslužitelj: student.agr.hr
    port: 993
    SSL/TLS
     

    Dolazni poslužitelj
    POP3S
    Poslužitelj: student.agr.hr
    port: 995
    SSL/TLS

    Odlazni poslužitelj:
    SMTPS
    Poslužitelj: student.agr.hr
    port: 465
    SSL/TLS
    *zahtjeva prijavu

    Po prekidu studija (završetak studija, ispis sa studija ili bilo koji drugi oblik gubitka Vaših studentskih prava) vaši korisnički računi će automatski biti obrisani (zajedno sa svim vašim podacima).

    U slučaju s problemom pristupu vašim mail adresama javite se na mail studserver@agr.hr.

  • eduroam

    eduroam

    eduroam™ (educational roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT. Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnoga, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući Srcu i projektu AAI@EduHr aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam.

    Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je danas u većinu novih osobnih računala, PDA uređaja i mobitela. Također je uobičajeno nuditi roaming uslugu što podrazumijeva mogućnost pristupa mreži s različitih uređaja i lokacija uz uporabu jedinstvenoga elektroničkoga identiteta.

    Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu.

    Eduroam installer omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje uređaja (računala, prijenosnika, pametnog telefona) za pristup mreži po eduroam standardu. Za daljnje korake kliknite eduroam installer  i pratite upute.

  • MS Office 365

    MS Office 365

    Svim zaposlenicima i studentima Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta omogućeno je besplatno korištenje Microsoftovog Office 365 programskog paketa. Sve što treba učiniti je prijaviti se na dolje navedenoj stranici koristeći svoj AAI@EduHr identitet (korisničkoime@agr.hr).

    Za prijavu i instalaciju uslugu o365 za zaposlenike i studente koristite poveznicu https://login.microsoftonline.com  i pratite upute.

    Nakon prijave svojim AAI@edu.hr identitetom prelazite na dio stranice vašeg O365 računa. Ovdje pod opcije/Settings možete odabrati verziju jezika instalacije koja vam odgovara.

    Pritisnite gore desno na „Install Office“ ili na eventualno dodatne programske pakete koji će s vremenom biti na raspolaganju.

    Nakon odabira na vaše računalo se spušta datoteka OfficeSetup.exe koju je potrebno pokrenuti. Preporučamo dobru Internet vezu, brzina instalacije ovisi o brzini Internet veze.

    Office možete koristiti na ukupno 5 uređaja. Putem https://www.office.com/  poveznice možete kontrolirati vaše instalirane licence.

    Više o samoj usluzi možete pročitati na stranicama Srca: http://www.srce.unizg.hr/office365/ 

    Ukoliko imate problema kod registracije ili vam nisu dodijeljene dozvole za korištenje pojedinih programskih paketa („You currently have not been assigned an Office license“) pošaljite upit na o365 ( at ) agr.hr

    U upitu obavezno navesti ime i prezime i vaš AAI elektronički identitet (na koji je problem vezan).

  • Studentska iskaznica (X-ica)

    Studentska iskaznica (X-ica)

    Studentska iskaznica (popularno zvana X-ica) je službeni identifikacijski dokument studenta i kao takvu je koriste različiti sustavi koji na licu mjesta provjeravaju studentski status. Studentsku iskaznicu izdaje ustanova visokog učilišta na koju je student upisan, sukladno pravilniku kojim se regulira status na iskaznici. Upis i ažuriranje podataka o statusu, pravima i razinama studenata, provodi visoko učilište u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenta. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_09_120_2586.html , https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_01_8_140.html 

    Protokol za korištenje i izdavanje X-ice na Agronomskom fakultetu

    Pravo na Studentsku iskaznicu stječe se upisom na Fakultet, a ista se dobiva na određeno vrijeme (tekuća akademska godina) i produžuje se automatski prilikom upisa u više godine, a ukida se prestankom statusa studenta.

    Razlozi gubitka prava na pokriće troškova prehrane su:

    • student koji studira duže od 4 godine na prijediplomskom studiju (3 godine redovno + 1 dodatno) i duže od 3 godine na diplomskom studiju (2 godine redovno + 1 dodatno)
    • student koji je u prethodnoj akademskoj godini stekao manje od 18 ECTS-a
    • student koji je u dvije uzastopne godine stekao manje od 36 ECTS-a
    • student koji po drugi put mijenja studijski program
    • student koji se vratio sa ERASMUS razmjene, a nije predao Certificate of Departure

    Provjera stanja na X-ici: https://www.srce.unizg.hr/issp 

    Ako ste izgubili pravo na pokriće troškova prehrane, a ne nalazite se ni u jednoj kategoriji gore navedenoj molimo da se javite u Studentsku referadu.

    Protokol postupanja u slučaju gubitka ili oštećenja Studentske iskaznice:

    • gubitak, oštećenje ili krađu studentske iskaznice student je dužan odmah prijaviti u Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje ili na mail cpsk (at) agr.hr
    • prilikom podizanja nove iskaznice potrebno je priložiti dokaz o uplati pristojbe u iznosu od 11,70 € (88,15 kn, tečaj 1 € = 7,53450 kn) na IBAN Agronomskog fakulteta HR 1823600001101221840  primjer uplatnice
    • podnošenjem zahtjeva za novu studentsku iskaznicu student može tražiti privremenu iskaznicu kojom ostvaruje prava na prehranu u razdoblju dok ne dobije novu iskaznicu. Po preuzimanju nove studentske iskaznice, privremena iskaznica se vraća Centru za podršku studentima i karijerno savjetovanje.
  • Studomat

    Studomat

    Studomat je modul Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) namijenjen studentima. Pomoću Studomata studenti:

    • prijavljuju/odjavljuju ispite
    • pregledavaju raspored za pismeni ispit
    • rezultate pismenih ispita
    • nalaze raspored za usmeni ispit
    • upisuju godinu
    • biraju izborne predmete
    • upisuju predmete na vlastiti zahtjev
    • zahtijevaju ispis raznih potvrda
    • imaju uvid u financijske obveze

    Uz pomoć Studomata studenti mogu pregledavati sve svoje podatke koji su evidentirani u bazi podataka, kao što su:

    • osobni podaci
    • podaci o upisanim godinama
    • upisani predmeti
    • položeni ispiti
    • financijske obveze
    • razina prava na studentsku prehranu

    Studomatu možete pristupiti putem brzog linka na naslovnoj web stranici Agronomskog fakulteta ili putem sljedeće
    poveznice: Studomat

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.