Obrana teme doktorskog rada:: Bernard Prekalj, dipl. ing. agr.

Morfološka i genetska raznolikost divljih kupusa (Brassica incana L.) i raštike (Brassica oleracea L. var. acephala DC.)
03.06.2022. :: 10:00 sati :: Javna obrana održat će se putem aplikacije Zoom-a

Zoom poveznica: https://us06web.zoom.us/j/82710917938?pwd=MHYwM1V2WDMxSXQ5eWRQQnAxZXk5Zz09 


Predloženi mentori:

  • Izv. prof. dr. sc. Sandro Bogdanović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Doc. dr. sc. Smiljana Goreta Ban, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Zlatko Šatović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Zlatko Liber, Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet
  • Izv. prof. dr. sc. Sanja Fabek Uher, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak
Unutar roda Brassica svrstane su mnoge divlje i kultivirane vrste. Od divljih vrsta od posebnog značaja je B. incana. Na području Hrvatske postoji nekoliko vrsta unutar grupe B. incana (B. mollis, B. botteri I B. cazzae). Međusobni filogenetski odnosi vrsta unutar B. incana kompleksa do danas nisu dovoljno istraženi što će biti jedan od ciljeva ovog doktorskog rada. Za kultivarane vrste B. oleracea, smatra se da su potomci divljih kupusa, a jedan od najpoznatijih srodnika je raštika (B. oleracea var. acephala).
Raštika se uzgaja na obalnom području Hrvatske zbog povoljnih nutritivnih karakteristika I jednostavnosti uzgoja. Morfološka i biološka svojstva različitih populacija raštike bit će opisana pomoću IBPGR deskriptora za Brassica vrste. Također će se istražiti genetska varijabilnost tradicijskih kultivara raštike što do sada nije utvrđeno.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.