Obrana teme doktorskog rada :: Iva Rojnica, mag. ing. agr.

Utjecaj konzervacijskih sustava obrade tla i kalcizacije na status korova u uzgoju kukuruza, soje i pšenice
7.7.2022. :: 9:00 sati :: Javna obrana održat će se putem aplikacije Zoom-a

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/82348178212?pwd=b4cnN11OX0G6dGZUQmJKGbHWDb0PUP.1 

Predloženi mentori:

  • Prof. dr. sc. Ivica Kisić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • Doc. dr. sc. Bojana Brozović, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Milan Mesić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Danijel Jug, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti
  • Prof. dr. sc. Irena Jug, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti

Sažetak
S poljoprivrednog biljno-uzgojnog aspekta, najveću sposobnost prilagodbe na klimatske promjene pokazuju sustavi konzervacijske obrade tla, održavanjem trajne prekrivenosti tla i rotacijom usjeva. Smanjeni intenzitet obrade u konzervacijskim sustavima može utjecati na povećanje zakorovljenosti ratarskih kultura dok žetveni ostaci na zakorovljenost utječu sprečavajući nicanje korova zbog fizičke barijere, mijenjanjem temperature površinskog sloja tla i alelopatskim učincima žetvenih ostataka. Kalcizacija poboljšava kemijska svojstva tla, strukturu tla, ekološke uvjete rasta biljaka, smanjuje zakorovljenost usjeva i mijenja strukturu korovne zajednice. Specifičnim agrotehničkim mjerama primijenjenim za svaki usjev iz plodoreda smanjuje se rast i intenzitet rasprostranjivanja određenih vrsta korova. Stoga će se trogodišnjim istraživanjem utvrditi utjecaj različitih sustava konzervacijske obrade tla uz primijenjenu agrotehničku mjeru kalcizacije na zakorovljenost ratarskih kultura; kukuruza, soje i ozime pšenice.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.