U EIT Food EWA program primljeno 10 hrvatskih poduzetnica uključujući i studentice Agronomskog fakulteta

Jeste li znali da u Europi samo 28% žena zauzima vodeće pozicije u poljoprivrednim i stočarskim farmama? Nadalje, žene s ruralnih područja još uvijek se suočavaju s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju poduzetništvo i pokretanje poslovanja u usporedbi s muškarcima s ruralnih područja. Unatoč naporima politike da se te razlike smanje, nedavne studije pokazuju da su žensko vodstvo i poduzetnički potencijal i dalje neiskorišteni izvor gospodarskog rasta koji treba poticati i podržavati.

Kako bi se ove prilike promijenile, EIT Food i Lean Startup Hrvatska pokrenuli su program Empowering Women in Agrifood (EWA) za hrvatske poduzetnice u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Zajedno s poduzetnicama iz 10 drugih europskih zemalja (Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Portugal, Španjolska i Turska), 10  hrvatskih poduzetnica iz poljoprivredno-prehrambenog sektora proći će kroz 6-mjesečni predinkubacijski program prilagođen stvaranju rješenja za specifične izazove u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Ovaj program podržava žene poduzetnice u najranijoj fazi razvoja njihovog poslovanja i najčešće u fazi prije pokretanja pravne osobe.

Prvo izdanje hrvatskog EWA programa

U subotu, 2. srpnja 2022. službeno je započeo Empowering Women in Agrifood projekt i to Matchmaking događajem na kojem se okupilo 10 odabranih sudionica i 10 mentora. Programu je prisustvovala i Aleksandra Bara, projektna menadžerica EIT Food North-East koja je pozdravila okupljene i ukratko predstavila EIT Food inicijativu. Program je započeo umrežavanjem i uvodnim predavanjem dr.sc. Mire Hegedića o EWA programu te predstavljanjem mentora, a potom su Filip Stipančić i Danijel Milošević iz Lean startup Hrvatske objasnili što sve mentorstvo podrazumijeva i kako pomaže poduzetnicima.

Zatim su uslijedili 5-minutni pitchevi 10 odabranih sudionica.

  1. Vjerana Stipetic
    S ciljem da uzgoji ekološko voće i povrće za daljnju preradu fermentiranih proizvoda i popularizira Zagorje kao regiju tartufa, Vjerana se odlučila na prijavu za sudjelovanje u EWA programu. Želja joj je izgraditi vlastiti mali obrt i tako osigurati održiv prihod za svoju obitelj, ali i svoj rodni kraj Zagorje.
  2. Gracija Pozar
    S obzirom na dugogodišnje bavljenje poljoprivredom i uzgojem konja, Gracija želi proizvesti stajnjak u svrhu ekološke proizvodnje hrane. Vjeruje da stajnjakom koji će dobiti može ozbiljno konkurirati umjetnim gnojivima.
  3. Ivna Podrug
    Ivna je studentica 2. godine diplomskog studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koja želi približiti održivi i ekološki način prehrane i života ljudi u urbanim sredinama. Kroz svoj projekt “Adopt a chicken”, koji spaja tehnologiju i tradicionalnu poljoprivredu, želi predstaviti novi način kupovine prehrambenih proizvoda.
  4. Manuela Panić
    Manuela i njen tim NADES želi iskoristiti svu blagodat koje biljke pružaju te prozvesti biljni ekstrakt s antioksidativnim djelovanjem.
  5. Eleonora Gardoš
    S bogatim iskustvom u maslinarskoj proizvodnji, Eleonora želi educirati maslinare u vidu agrotehničkih zahvata i preradi ulja organizacijom radionica i laboratorija koji bi povezali poljoprivrednu praksu s finalnim proizvodom.
  6. Magdalena Kovačić
    Magdalena je studentica 1. godine diplomskog studija fitomedicine te strastveni ljubitelj biljaka i glazbe. S idejom da kreira sigurne i ekološke prehrambene proizvode, odlučila je povezati turizam, wellness, šumsku medicinu i glazbenu terapiju.
  7. Monika Gvozdić
    Zbog problema skupih prehrambenih namirnica, Monika je primijetila da ljudi sve više razmišljaju o uzgoju vlastitog povrća. Upravo zbog toga, odlučila se na uzgoj povrtnih kultura na aeroponski sistem u svom domu te isti omogućiti i drugim ljudima.
  8. Naomi Sarah Bosch
    Kroz svoj projekt, Naomi Sarah želi povećati svijest stanovništva o ekološkim problemima, pomoći im da steknu samopouzdanost i povezanost s prirodom korištenjem hrane iz prirode.
  9. Ivana Rendulić Jelušić
    Kroz platformu koju razvija, Ivana želi olakšati vinogradarima proizvodnju vina, nadzor poljoprivredne površine, stanje ishranjenosti/zdravlja vinove loze. Smatra da će na taj način riješiti problem utroška inputa u vinogradarstvu, optimizirati radno vrijeme te povećati ekonomičnost proizvodnje.
  10. Petra Mlinarić
    Petra uviđa problem premalog izbora zdravih prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu, a to planira riješiti preradom voća, povrća i svježe sezonsko voća i povrća uzgojenog na ekološki način.

Na njihovom 6-mjesečnom poduzetničkom putu, podršku, znanje i iskustvo pružit će im 10 mentora:

  1. Filip Stipančić - razvoj poslovanja i razvoj korisnika
  2. Hermes Arriaga - razvoj kupaca i razvoj poslovanja
  3. Sandra Vlašić - obnovljivi izvori energije, društveni utjecaj i razvoj proizvoda
  4. Dora Zane - poslovno modeliranje, validacija u ranoj fazi
  5. Helena Habdija - poslovni modeli društvenog utjecaja
  6. Dražen Nikolić - poslovni razvoj, skaliranje i prikupljanje sredstava
  7. Nikolina Topić - usluga dizajna i izrada prototipa
  8. Maja Brkljačić - istraživanje tržišta i poslovno modeliranje
  9. Marija Mažić - poslovni modeli društvenog utjecaja
  10. Mato Mrkalj - razvoj poslovanja u poljoprivrednoj industriji

O EIT Food inicijativi

EIT Food je vodeća inicijativa u inovaciji hrane u Europi. Radi na tome da prehrambeni sustav bude održiviji, zdraviji i pouzdaniji. Jedna je od osam inovacijskih zajednica koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), organizacija koja je neovisna o EU-u, a osnovana je 2008. za promicanje inovacija i poduzetništva. Konzorcij se sastoji od više od 100 subjekata, uključujući ključne industrije, vodeće tvrtke u ovom području, startupe, istraživačke centre i sveučilišta iz 16 zemalja članica EU. Sjedište juga Europe uspostavljeno  je u Španjolskoj (u Madridu i Bilbau) i radi s partnerima kao što su: Acesur, AIA, Angulas Aguinaga, AZTI, Caviro, Consiglio Nazionale delle Ricerche, CSIC, AN Group, Granarolo, Hub Innovazione Trentino , Inalca, Međunarodni iberijski nanotehnološki laboratorij (INL), Mondragon Corporation, PeakBridge, Strauss, Technion, UAM, UNITO, Sveučilište u Bologni i Institut za poljoprivredna istraživanja Volcani.

Za više informacija o EWA programu u Hrvatskoj kontaktirajte: ewa@leanstartup.hr

Fotogalerija

EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program EIT Food EWA program

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.