U EIT Food EWA program primljeno 10 hrvatskih poduzetnica uključujući i studentice Agronomskog fakulteta
Jeste li znali da u Europi samo 28% žena zauzima vodeće pozicije u poljoprivrednim i stočarskim farmama? Nadalje, žene s ruralnih područja još uvijek se suočavaju s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju poduzetništvo i pokretanje poslovanja u usporedbi s muškarcima s ruralnih područja. Unatoč naporima politike da se te razlike smanje, nedavne studije pokazuju da su žensko vodstvo i poduzetnički potencijal i dalje neiskorišteni izvor gospodarskog rasta koji treba poticati i podržavati.
Kako bi se ove prilike promijenile, EIT Food i Lean Startup Hrvatska pokrenuli su program Empowering Women in Agrifood (EWA) za hrvatske poduzetnice u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Zajedno s poduzetnicama iz 10 drugih europskih zemalja (Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Portugal, Španjolska i Turska), 10 hrvatskih poduzetnica iz poljoprivredno-prehrambenog sektora proći će kroz 6-mjesečni predinkubacijski program prilagođen stvaranju rješenja za specifične izazove u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Ovaj program podržava žene poduzetnice u najranijoj fazi razvoja njihovog poslovanja i najčešće u fazi prije pokretanja pravne osobe.
Prvo izdanje hrvatskog EWA programa
U subotu, 2. srpnja 2022. službeno je započeo Empowering Women in Agrifood projekt i to Matchmaking događajem na kojem se okupilo 10 odabranih sudionica i 10 mentora. Programu je prisustvovala i Aleksandra Bara, projektna menadžerica EIT Food North-East koja je pozdravila okupljene i ukratko predstavila EIT Food inicijativu. Program je započeo umrežavanjem i uvodnim predavanjem dr.sc. Mire Hegedića o EWA programu te predstavljanjem mentora, a potom su Filip Stipančić i Danijel Milošević iz Lean startup Hrvatske objasnili što sve mentorstvo podrazumijeva i kako pomaže poduzetnicima.
Zatim su uslijedili 5-minutni pitchevi 10 odabranih sudionica.
- Vjerana Stipetic
S ciljem da uzgoji ekološko voće i povrće za daljnju preradu fermentiranih proizvoda i popularizira Zagorje kao regiju tartufa, Vjerana se odlučila na prijavu za sudjelovanje u EWA programu. Želja joj je izgraditi vlastiti mali obrt i tako osigurati održiv prihod za svoju obitelj, ali i svoj rodni kraj Zagorje. - Gracija Pozar
S obzirom na dugogodišnje bavljenje poljoprivredom i uzgojem konja, Gracija želi proizvesti stajnjak u svrhu ekološke proizvodnje hrane. Vjeruje da stajnjakom koji će dobiti može ozbiljno konkurirati umjetnim gnojivima. - Ivna Podrug
Ivna je studentica 2. godine diplomskog studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koja želi približiti održivi i ekološki način prehrane i života ljudi u urbanim sredinama. Kroz svoj projekt “Adopt a chicken”, koji spaja tehnologiju i tradicionalnu poljoprivredu, želi predstaviti novi način kupovine prehrambenih proizvoda. - Manuela Panić
Manuela i njen tim NADES želi iskoristiti svu blagodat koje biljke pružaju te prozvesti biljni ekstrakt s antioksidativnim djelovanjem. - Eleonora Gardoš
S bogatim iskustvom u maslinarskoj proizvodnji, Eleonora želi educirati maslinare u vidu agrotehničkih zahvata i preradi ulja organizacijom radionica i laboratorija koji bi povezali poljoprivrednu praksu s finalnim proizvodom. - Magdalena Kovačić
Magdalena je studentica 1. godine diplomskog studija fitomedicine te strastveni ljubitelj biljaka i glazbe. S idejom da kreira sigurne i ekološke prehrambene proizvode, odlučila je povezati turizam, wellness, šumsku medicinu i glazbenu terapiju. - Monika Gvozdić
Zbog problema skupih prehrambenih namirnica, Monika je primijetila da ljudi sve više razmišljaju o uzgoju vlastitog povrća. Upravo zbog toga, odlučila se na uzgoj povrtnih kultura na aeroponski sistem u svom domu te isti omogućiti i drugim ljudima. - Naomi Sarah Bosch
Kroz svoj projekt, Naomi Sarah želi povećati svijest stanovništva o ekološkim problemima, pomoći im da steknu samopouzdanost i povezanost s prirodom korištenjem hrane iz prirode. - Ivana Rendulić Jelušić
Kroz platformu koju razvija, Ivana želi olakšati vinogradarima proizvodnju vina, nadzor poljoprivredne površine, stanje ishranjenosti/zdravlja vinove loze. Smatra da će na taj način riješiti problem utroška inputa u vinogradarstvu, optimizirati radno vrijeme te povećati ekonomičnost proizvodnje. - Petra Mlinarić
Petra uviđa problem premalog izbora zdravih prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu, a to planira riješiti preradom voća, povrća i svježe sezonsko voća i povrća uzgojenog na ekološki način.
Na njihovom 6-mjesečnom poduzetničkom putu, podršku, znanje i iskustvo pružit će im 10 mentora:
- Filip Stipančić - razvoj poslovanja i razvoj korisnika
- Hermes Arriaga - razvoj kupaca i razvoj poslovanja
- Sandra Vlašić - obnovljivi izvori energije, društveni utjecaj i razvoj proizvoda
- Dora Zane - poslovno modeliranje, validacija u ranoj fazi
- Helena Habdija - poslovni modeli društvenog utjecaja
- Dražen Nikolić - poslovni razvoj, skaliranje i prikupljanje sredstava
- Nikolina Topić - usluga dizajna i izrada prototipa
- Maja Brkljačić - istraživanje tržišta i poslovno modeliranje
- Marija Mažić - poslovni modeli društvenog utjecaja
- Mato Mrkalj - razvoj poslovanja u poljoprivrednoj industriji
O EIT Food inicijativi
EIT Food je vodeća inicijativa u inovaciji hrane u Europi. Radi na tome da prehrambeni sustav bude održiviji, zdraviji i pouzdaniji. Jedna je od osam inovacijskih zajednica koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), organizacija koja je neovisna o EU-u, a osnovana je 2008. za promicanje inovacija i poduzetništva. Konzorcij se sastoji od više od 100 subjekata, uključujući ključne industrije, vodeće tvrtke u ovom području, startupe, istraživačke centre i sveučilišta iz 16 zemalja članica EU. Sjedište juga Europe uspostavljeno je u Španjolskoj (u Madridu i Bilbau) i radi s partnerima kao što su: Acesur, AIA, Angulas Aguinaga, AZTI, Caviro, Consiglio Nazionale delle Ricerche, CSIC, AN Group, Granarolo, Hub Innovazione Trentino , Inalca, Međunarodni iberijski nanotehnološki laboratorij (INL), Mondragon Corporation, PeakBridge, Strauss, Technion, UAM, UNITO, Sveučilište u Bologni i Institut za poljoprivredna istraživanja Volcani.
Za više informacija o EWA programu u Hrvatskoj kontaktirajte: ewa@leanstartup.hr