Nastavna djelatnost
zavod za održive tehnologije i obnovljive izvore energije

U prvim godinama djelovanja (1920.-1946.) Zavod daje znatan doprinos u tehnologiji proizvodnje alkohola i octa, te proizvodnji pivarskog slada. Djelatnici Zavoda od 1946. godine nastavljaju dotadašnji znanstveno istraživački rad i proširuju ga na području skladištenja i konzerviranja voća i povrća. Dio te djelatnosti odnosi se na istraživanja optimalnog iskorištenja sekundarnih proizvoda od voća i povrća dobivenih u industrijskoj preradi.

Koncem 70-ih godina prošlog stoljeća, u okviru smjera za mehanizaciju poljoprivrede, znanstveno istraživački rad Zavoda proširen je i na područje nauke o toplini, dorade i skladištenja ratarskih kultura i tehnologiju proizvodnje krmnih smjesa.

Uvode se novi nastavni sadržaji u području posliježetvene tehnologije, tehnologije u mlinarstvu, obnovljivih izvora energije u poljoprivredi (biomasa, bioetanol i biodizel, bioplin, gospodarenje poljoprivredno prehrambenim otpadom), skladišnih i rashladnih sustava, transporta u poljoprivredi i strojarstvu te dorada i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja.

Sadašnji predmeti na prijediplomskom studiju

  • Posliježetvena tehnologija (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Post harvest technology (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Prerada voća i povrća (nositelj: prof.dr.sc. Nadica Dobričević)
  • Tehnička  fizika  u  poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Elementi  i  materijali  poljoprivrednih  strojeva i opreme (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Osnove hidraulike i toplinske tehnike u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Razvoj strojeva i opreme u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Transport  u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Tehnološki postupci obrade hortikulturnih sirovina (nositelj: prof.dr.sc. Sandra Voća)
  • Neinvazivne metode u preradi poljoprivrednih proizvoda (nositelj: prof.dr.sc. Sandra Voća)
  • Non-invasive methods of agricultural products processing (nositelj: prof.dr.sc. Sandra Voća)
  • Energetska iskoristivost biomase i biogoriva u poljoprivredi 1 (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)
  • Obnovljivi izvori energije (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)

Sadašnji predmeti na diplomskom studiju:

  • Izabrana poglavlja procesne tehnike (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Tehnologija dorade i skladištenja cvijeća (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Tehnika proizvodnje hrane za životinje (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Nanotehnologija u obnovljivim izvorima energije (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Kvaliteta voća povrća i prerađevina (nositelj: prof.dr.sc. Nadica Dobričević)
  • Fiziološki procesi ubranog voća i povrća (nositelj: prof.dr.sc. Nadica Dobričević)
  • Hlađenje i rashladni sustavi u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Automatizacija poljoprivrednih procesa (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Tehnologija i organizacija transportnih sustava u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Dorada hortikulturnih sirovina za dekorativnu primjenu (nositelj: prof.dr.sc. Sandra Voća)
  • Energetska iskoristivost biomase i biogoriva u poljoprivredi 2 (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)
  • Gospodarenje otpadom u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)
  • Waste management in agriculture (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)
  • Energetic Utilization of Biomass and Biofuel (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)
  • Renewable energy for rural areas (nositelj: doc.dr.sc. Vanja Jurišić)
  • Biomasa i biogoriva (nositelj: doc.dr.sc. Vanja Jurišić)
  • Bioproizvodi iz lignocelulozne biomase (nositelj: doc.dr.sc. Vanja Jurišić)
  • Ekološki postupci u skladištenju i doradi ratarskih proizvoda (nositelj: izv. prof. dr. sc. Ana Matin)
  • Sustav održivog čuvanja biomase (nositelj: izv. prof. dr. sc. Ana Matin)
  • Hidraulički pneumatski sustavi u poljoprivredi (nositelj: doc.dr.sc. Ante Galić)
  • Tehnologija obrade organskog ostatka od voća i povrća (nositelj: doc. dr. sc. Jana Šic Žlabur)

Sadašnji predmeti na doktorskom studiju:

  • Proizvodni procesi u posliježetvenoj tehnologiji (nositelj: prof.dr.sc. Tajana Krička)
  • Metode vrednovanja nutritivnih karakteristika voća, povrća i prerađevina (nositelj: prof.dr.sc. Nadica Dobričević)
  • Suvremeni transportni sustavi i robni tijekovi u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Stjepan Pliestić)
  • Određivanje biološki aktivnih komponenti u poljoprivrednim proizvodima (nositelj: prof.dr.sc. Sandra Voća)
  • Primjenjivost obnovljivih izvora energije u poljoprivredi (nositelj: prof.dr.sc. Neven Voća)

Djelatnici Zavoda su autori sljedećih sveučilišnih udžbenika i priručnika:

  • Krička, Tajana; Kiš, Darko; Matin, Ana;  Brlek, Tea;  Bilandžija, Nikola  (2012). Tehnologija mlinarstva. Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Agronomski fakultet u Zagrebu.
  • Krička, Tajana; Kalambura Sanja (2011).  Kafilerije i alkalna hidroliza. Zagreb : Agronomski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu
  • Krička, Tajana; Voća, Neven; Jurišić, Vanja (2009). Pojmovnik bioplina. Zagreb : Grad Zagreb, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo

Djelatnici Zavoda su autori sljedećih fakultetskih udžbenika i priručnika:

  • Krička, Tajana; Leto, Josip; Bilandžija, Nikola, Grubor, Mateja; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Voća, Neven; Dović, Damir; Horvat, Ivan (2017). Tehnologija uzgoja, dorade i skladištenja energetske kulture Sida hermaphrodita (L.) Rusby .Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
  • Bogut, I.; Mareš, J.; Adámek, Z.; Pavličević, J.; Tibaldi, E.; Šterbić, I.; Luzzana, U.; Klanjšćek, T.; Gjurčević, E.; Bavčević, L.; Franičević, V.; Mišlov-Jelavić, K.; Galović, D.; Pliestić, S.; Župan, B. (2016). Hranidba riba, Izdavač: Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru; Agronomski fakultet u Zagrebu, Mostar.
  • Voća, S.; Dobričević, N.; Šic, J.Ž. (2011).  Priručnik za vježbe iz modula prerada voća i povrća, Web stranica Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.
  • Šic, Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe. Zagreb: Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstvena i stručna djelatnost Zavoda

Glavna područja znanstveno-istraživačkog djelovanja obuhvaćaju istraživanja u području posliježetvenih tehnologija, energetske iskoristivosti biomase i biogoriva u poljoprivredi, mogućnosti gospodarenja poljoprivrednim i prehrambenim ostacima za proizvodnju energije, potencijala proizvodnje energije iz biljnih ostataka u poljoprivredi, ekoloških postupaka u doradi i skladištenju ratarskih proizvoda, tehnika proizvodnje hrane za životinje, tehnologije dorade i skladištenja ljekovitog i aromatičnog bilja, cvijeća, transportnih sustava, tehnologije i mehanizama prometa u poljoprivredi, toplinskih sustava, hlađenja i rashladne tehnike u poljoprivredi, projektiranja tehničko-tehnoloških sustava i postrojenja, energetike, regulacije, automatizacije i instrumentalizacije, prerade i konzerviranja voća i povrća, proizvodnje voćnih sokova, vina i octova, proizvodnje povrtnih sokova, skladištenja voća i povrća u modificiranoj atmosferi. Kroz dvadeset godina Zavod je organizirao međunarodno savjetovanje tehnologa za posliježetvenu tehnologiju „Zrnko“ i izdan je isti broj Zbornika savjetovanja.

U okviru Zavoda djeluju tri laboratorija; Laboratorij za istraživanje biomase i energetsku iskoristivost u poljoprivredi, Laboratorij za poljoprivredne sirovine i prerađevine i Laboratorij za umjeravanje vlagomjera za žitarice i uljarice. Laboratoriji su suvremeno opremljeni i koriste moderne instrumentalne tehnike.

Iz područja znanstvenog rada Zavoda prijavljena su tri patentna zahtjeva. U tehnologiju sušenja kukuruza prof. dr. Katić uvodi dvofazno sušenje koje je zbog svojih prednosti uvedeno u praksu kod nas i u Europi.

Od osnutka do danas Zavod surađuje s gospodarstvom i izradio je preko stotinu studija za potrebe istih.

Znanstvene knjige objavljene u posljednjih 10 godina su:

  • Kalambura, Sanja; Krička, Tajana; Kalambura, Dejan (2011). Gospodarenje otpadom. Velika Gorica: Veleučilište Velika Gorica

Znanstvani projekti u proteklih 10 godina su:

  • Zbrinjavanje mulja kroz proizvodnju energetskih kultura (voditelj: Neven Voća, 2018-2022, izvor financiranja: HRZZ)
  • BBI-IA-DEMO Growing Advanced Industrial Crops on Marginal Lands for Biorafineris (voditelj: Vanja Jurišić, 2017-2022, izvor financiranja: Obzor 2020)
  • Waste education intiative (voditelj: Neven Voća, 2017-2021, izvor financiranja: Erasmus+)
  • Converting waste agricultural biomass and dedicated crops into energy and added value products – bio-oil and biochar production (voditelj: Tajana Krička, 2014-2018, izvor financiranja: HRZZ)
  • Prenamjena pulpe buće kao onečišćivača okoliša u sirovinu za proizvodnju zelene (voditelj: Ana Matin, 2014-2016, izvor financiranja: MZOS)
  • Mogućnost proizvodnje peleta za energiju iz vinske komine i komine masline (voditelj: Neven Voća, 2010-2012, izvor financiranja: MZOS)
  • Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (voditelj: Nadica Dobričević, 2007-2013, izvor financiranja: MZOS)
  • Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (voditelj: Tajana Krička,  2007-2013, izvor financiranja: MZOS)
  • Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (voditelj: Stjepan Pliestić, 2007-2013, izvor financiranja: MZOS)
  • Production of marc for energy generation (voditelj: Neven Voća, 2006-2009, Izvor financiranja: Eureka project)

Značajniji Q1 radovi u proteklih 10 godina:

  • Bilandžija, N.; Voća, N.; Jelčić, B.; Jurišić, V.; Matin, A.; Grubor, M.; Krička, T. (2018). Evaluation of Croatian agricultural solid biomass energy potential. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 93, 225-230.
  • Šic Žlabur, J.; Dobričević, N.; Pliestić, S.; Galić, A.; Bilić, D. P.; Voća, S. (2017). Antioxidant Potential of Fruit Juice with Added Chokeberry Powder (Aronia melanocarpa). Molecules. 22, 12, (1420-3049);
  • Voća, N.; Varga, B.; Krička, T.; Ćurić, D.; Jurišić, V.; Matin, A. (2009). Progress in ethanol production from corn kernel by applying cooking pre-treatment. Bioresource technology. 100, 10; 2712-2718. 

Značajniji Q2 radovi u proteklih 10 godina:

  • Galić, A.; Pliestić, S.; Filipović, D.; Kovačev, I.; Čopec, K.; Janječić, Z.; Bedeković, D. (2018). Mechanical properties of ten-egg boxes made of different materials. // Journal of food science and technology. 55, 4; 1325-1330.
  • Krička, T.; Matin, A.; Bilandžija, N.; Jurišić, V.; Antonović, A.; Voća, N.; Grubor, M. (2017). Biomass valorisation of Arundo donax L., Miscanthus× giganteus and Sida hermaphrodita for biofuel production. International Agrophysics, 31(4), 575-581.
  • Voća, N.; Bilandžija, N.; Jurišić, V.; Matin A.; Krička T.; Sedak, I. (2016). Proximate, Ultimate, and Energy Values Analysis of Plum Biomass By-products Case Study: Croatia's Potential. Journal of Agricultural Science and Technology. 18, 6; 1655-1666.
  • Krička, T.; Matin, A.; Voća, N.; Jurišić, V.; Bilandžija, N. (2015). Reuse of rapeseed by-products from biodiesel production. Spanish journal of agricultural research. 13, 1; e0207-1-e0207-.
  • Šic Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N.; Brnčić, M.; Dujmić, F.; Rimac Brnčić, S. (2015). Optimization of ultrasound assisted extraction of functional ingredients from Stevia rebaudiana Bertoni leaves. International Agrophysics. 29, 2; 231-237.
  • Voća, S.; Šic Žlabur, J.; Dobričević, N.; Jakobek, L.; Šeruga, M.; Galić, A.; Pliestić, S. (2014). Variation in the Bioactive Compound Content at Three Ripening Stages of Strawberry Fruit. Molecules, 19: 10370-10385.
  • Voća, S.; Dragović-Uzelac, V.; Družić, J.; Dobričević, N.; Šindrak, Z.; Duralija, B.; Pliestić, S. (2010).Changes In Antioxidative Components In Fruit Of Five Strawberry Cultivars During Three Harvest Times. Italian journal of food sciences. 22, 4; 408-415.

Znanstvene nagrade:

  • Prof. dr. sc. Tajana Krička:

    • Povelja za posebne zasluge i doprinos na unapređenju znanstvenog, nastavnog i stručnog rada, te širenju ugleda Fakulteta  i agronomske struke kod nas i u svijetu (2018., izdavatelj nagrade: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)
    • Zlatno pero Marka Marulića- za osobni doprinos u razvoju Veleučilišta (2015., izdavatelj nagrade: Veleučilište Marko Marulić- Knin)
    • Za značajni znanstveni doprinos u radu (2015., izdavatelj nagrade: Poljoprivredni fakultet u Osijeku)
    • Za znanstvenu suradnju (2013., izdavatelj nagrade: Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet)
    • Medalja za znanost (2011., izdavatelj nagrade: Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture-Czech Republic)
    • Medalja za izniman doprinos   u znanstveno-istraživačkoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti (2007., izdavatelj nagrade: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
       
  • Prof. dr. sc. Stjepan Pliestić:

    • Nagrada za uzoran rad i posebno vrijedan doprinos u radu, za promidžbu i dobrobit Fakulteta (2010., izdavatelj nagrade: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
    • Zahvalnica za značajan doprinos u unapređenju nastavnog procesa (2002., izdavatelj nagrade: Agronomski fakultet Sveučilišta u Mostar u; BiH)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.