Obrana doktorskog rada :: Tajana Čop, mag. ing. agr.

Osiguranje poljoprivrednog dohotka kao inovacija za upravljanje rizikom – eksperiment diskretnog odabira na vinogradarima i vinarima Jadranske Hrvatske
23.9.2022.. :: 11:00 sati :: Velika vijećnica

Mentor doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Mario Njavro

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Vesna Očić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet,
  • izv. prof. dr. sc. Anita Čeh Časni, Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet,
  • izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet,
  • izv. prof. dr. sc. Jakša Krišto, Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet,
  • doc. dr. sc. Marina Štambuk, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak doktorskog rada
Rizici u poljoprivredi, a posebice rizik klimatskih promjena ima sve veći utjecaj na poljoprivredu. Mediteran je posebice izložen većem utjecaju klimatskih promjena, dok se vinogradarstvo i vinarstvo smatra jednim od osjetljivijih poljoprivrednih proizvodnji na klimatske promjene. Kao razlog tome, fokus ovog istraživanja je na vinogradarstvu i vinarstvu u Jadranskoj Hrvatskoj. S ciljem upravljanja rizikom poljoprivrednici mogu koristiti strategije na gospodarstvu, ali i strategije za transfer rizika. U okviru Zajedničke poljoprivredne politike prepoznata je važnost upravljanja rizikom u poljoprivredi te su osmišljane tri mjere za upravljanje rizikom za poljoprivrednike Europske unije. Tri mjere su subvencionirano poljoprivredno osiguranje, osiguranje dohotka (IST) i uzajamni fond. Osiguranje dohotka pokriva rizik gubitka dohotka u slučaju njegova pada preko 20 % ili 30 % prosječnog godišnjeg dohotka pojedinog poljoprivrednika.

Cilj rada je ispitati spremnost vinogradara i vinara na primjenu inovativne strategije za upravljanje rizikom, te maksimiziraju li ispitanici korisnost primjenom osiguranja dohotka. Dodatno, u istraživanju je odabir osiguranja dohotka među vinogradarima i vinarima ocijenjen varijablom preferencije prema riziku i varijablom subjektivna vjerojatnost gubitka dohotka. Istraženo je kako socio-demografske varijable i izabrane varijable o gospodarstvu utječu na izbor osiguranja dohotka.

Za ostvarenje cilja korištene su metode eksperiment diskretnog odabira (DCE), metoda višestruke cjenovne liste (MPL) i metoda bodovanja. Primjenom Monte Carlo simulacije u radu se ocjenjuje utjecaj IST-a na poslovanje vinogradarskog gospodarstva.

Rezultati istraživanja na uzorku od 116 vinogradara i vinara Jadranske Hrvatske pokazuju kako su vinogradari i vinari skloni izboru osiguranja dohotka i tako maksimiziraju svoju korisnost. Na maksimiziranje korisnosti vinogradara i vinara pri izboru osiguranja dohotka utječu neka od obilježja eksperimenta, smanjenje premije, povećanje naknade štete i izračun vremenskog okvira pada dohotka temeljem tri godine. Dodatne analize pokazuju kako vinogradari i vinari koji su pesimistični prema gubitku dohotka izabiru osiguranje dohotka, u odnosu na izbor niti jednog tipa osiguranja dohotka. Mladi poljoprivrednici i oni kojima je vinogradarstvo isključiva djelatnost skloni su izboru osiguranja dohotka. Simulacije pokazuju pozitivan utjecaj osiguranja dohotka na poslovanje vinogradarskog gospodarstva.

Istraživanjem je potvrđeno kako su vinogradari i vinari spremni izabrati inovativnu strategiju upravljanja rizikom, osiguranje dohotka, te kako ista doprinosi pozitivnom poslovanju vinogradarskog gospodarstva. Provedeno istraživanje je prvo istraživanje koje ocjenjuje izbor osiguranja dohotka primjenom eksperimenta diskretnog odabira u Europskoj uniji i može poslužiti kao podloga za dizajn osiguranja dohotka u članicama Unije.

Ključne riječi: eksperiment diskretnog odabira, izbor, osiguranje dohotka, subjektivna vjerojatnost, preferencije prema riziku, rizik, upravljanje rizikom, vinogradarstvo, vinarstvo

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.