Obrana teme doktorskog rada Ena Bestulić, mag. ing. agr.
Utjecaj primjene različitih tretmana maceracije masulja na koncentraciju aromatskih i fenolnih spojeva, bioaktivna svojstva i senzorni profil vina sorte 'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.)
20.10.2022., u 10:00 sati, online
Javna obrana teme održat će se online, putem Zoom platforme, a biti će dostupna na linku: https://us04web.zoom.us/j/78529333606?pwd=jvLEEAmLTibaSKH8tRebo2GgZPa0ti.1
Meeting ID: 785 2933 3606
Passcode: 9XK8k5
Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:
- izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- dr. sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Predloženi mentori:
- prof. dr. sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
- dr. sc. Sanja Radeka, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Sažetak
Proizvodnja bijelih vina uglavnom se provodi standardnom tehnologijom prerade grožđa, bez maceracije masulja. Nedostaci ovakvog načina proizvodnje očituju se u nižoj koncentraciji fenolnih i aromatskih spojeva, uglavnom sadržanih u čvrstim dijelovima bobice grožđa. Primjenom maceracije masulja u proizvodnji bijelih vina moguće je utjecati na kemijski sastav i koncentraciju bioaktivnih spojeva s potencijalnim pozitivnim učinkom na zdravlje potrošača. Cilj je istraživanja utvrditi utjecaj primjene pretfermentacijske maceracije, fermentacijskih i produljenih poslijefermentacijskih maceracija masulja autohtone hrvatske sorte 'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) na osnovni fizikalno-kemijski sastav, koncentraciju aromatskih i fenolnih spojeva, vitamina, mikroelemenata i makroelemenata, antioksidacijski potencijal te senzorna svojstva proizvedenih vina. Dobiveni rezultati doprinijet će boljem razumijevanju procesa koji određuju kakvoću vina te njegova bioaktivna svojstva.