Obrana teme doktorskog rada Ena Bestulić, mag. ing. agr.

Utjecaj primjene različitih tretmana maceracije masulja na koncentraciju aromatskih i fenolnih spojeva, bioaktivna svojstva i senzorni profil vina sorte 'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.)
20.10.2022., u 10:00 sati, online

Javna obrana teme održat će se online, putem Zoom platforme, a biti će dostupna na linku: https://us04web.zoom.us/j/78529333606?pwd=jvLEEAmLTibaSKH8tRebo2GgZPa0ti.1 

Meeting ID: 785 2933 3606
Passcode: 9XK8k5

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Predloženi mentori:

  • prof. dr. sc. Ana Jeromel, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Sanja Radeka, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Sažetak
Proizvodnja bijelih vina uglavnom se provodi standardnom tehnologijom prerade grožđa, bez maceracije masulja. Nedostaci ovakvog načina proizvodnje očituju se u nižoj koncentraciji fenolnih i aromatskih spojeva, uglavnom sadržanih u čvrstim dijelovima bobice grožđa. Primjenom maceracije masulja u proizvodnji bijelih vina moguće je utjecati na kemijski sastav i koncentraciju bioaktivnih spojeva s potencijalnim pozitivnim učinkom na zdravlje potrošača. Cilj je istraživanja utvrditi utjecaj primjene pretfermentacijske maceracije, fermentacijskih i produljenih poslijefermentacijskih maceracija masulja autohtone hrvatske sorte 'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) na osnovni fizikalno-kemijski sastav, koncentraciju aromatskih i fenolnih spojeva, vitamina, mikroelemenata i makroelemenata, antioksidacijski potencijal te senzorna svojstva proizvedenih vina. Dobiveni rezultati doprinijet će boljem razumijevanju procesa koji određuju kakvoću vina te njegova bioaktivna svojstva.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.