Djelatnici Zavoda za melioracije na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. primili srebrnu medalju za inovativni proizvod ASH4SOIL

Na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022., održanoj od 13. do 15. listopada 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljeno je >200 domaćih i inozemnih inovacija iz raznih područja. Među nagrađenima našao se je i istraživački tim; prof. dr. sc. Gabrijel Ondrašek, Filip Kranjčec, mag. ing. agr. i Jelena Horvatinec, mag. ing. agr. sa Zavoda za melioracije, koji je primio srebrnu medalju za inovativni proizvod ASH4SOIL.

ASH4SOIL

ASH4SOIL je proizvod dodane vrijednosti nastao iz:

  1. lebdećeg biopepela (90%)
  2. biokrede (10%) dobivene procesom pirolize ljuske ploda lijeske
  3. dvostruko destilirane otpadne laboratorijske vode

U novom proizvodu dobivena je aplikativnija čvrsta forma glavnih sirovina, tj. otpada i reciklata iz industrije/kućanstava i laboratorija, te predstavlja primjer inovativnog održivog kružnog gospodarstava i održivog gospodarenja otpadima/resursima.

ASH4SOIL poboljšivač tla za kemijske melioracije na bazi bio otpada moguće je koristiti na kiselim i hranivima osiromašenim tlima u ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi i šumarstvu.

Proizvod je rezultat aktivnosti na projektu Ash4Soil, odgovorna osoba za provedbu projekta – prof. dr. sc. Gabrijel Ondrašek.

Fotogalerija

ARCA 2022. ARCA 2022. ARCA 2022. ARCA 2022.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.