Znanstvena i stručna djelatnost
zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj

Znanstvena i stručna djelatnost Zavoda odvija se na području biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda, grana ekonomika. Zbog interdisciplinarnog karaktera agroekonomike kao i akademskog obrazovanja pojedinih djelatnika izvan Agronomskog fakulteta, djelatnosti zavoda odnose se i na područje društvenih znanosti. U svom radu znanstvenici Zavoda bave se aktualnim makro-agroekonomskim pitanjima razvoja poljoprivrede i agrobiznisa u cjelini, problemima održivog razvoja ruralnog prostora, strukturom poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, ocjenjuju učinke agrarne i ruralne politike u funkciji integralnog seoskog razvoja, istražuju infrastrukturne i institucijske podrške u poljoprivredi, ulogu prirodnih resursa u suvremenoj bioekonomiji, ocjenjuju konkurentnost hrvatske poljoprivrede u okviru EU-a, probleme zadrugarstva i poslovnog povezivanja u poljoprivredi, socio-demografske značajke poljoprivrede, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i seoskog prostora. U novije doba brojna se istraživanja odnose na ocjenu utjecaja pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, na stanje i strukturne procese hrvatske poljoprivrede. U fokusu istraživača je i alokacija sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Kao podloga agrarno-političkim odlukama, zakonima i strategijama u okviru Zavoda izrađuju se stručne studije i analize na nacionalnoj i lokalnoj razini. Značajna su istraživanja i podloge o pokazateljima državne intervencije i njezine uloge u razvoju/zaostajanju domaće poljoprivrede. Sukladno smanjenju udjela poljoprivrede u gospodarstvu istraživačka zainteresiranost uključuje i valorizaciju nepoljoprivrednih diversificirajućih aktivnosti u ruralnom prostoru s naglaskom na ruralni turizam. Uz ekonomske dimenzije problema poljoprivrede u post-tranzicijskom razdoblju istražuju se sociološki aspekti, posebice problematika obrazovanja i zastupljenost mladih poljoprivrednika u strukturi poljoprivrednih proizvođača. U istraživanja su uključeni i problemi okolišne politike i zaštite okoliša,  prirodnih resursa i prilagodba poljoprivrednika klimatskim promjenama.

Agrarni ekonomisti i sociolozi Zavoda za ekonomiku poljoprivrede članovi su radnih skupina Ministarstva poljoprivrede, Inovacijskog vijeća za hranu i bioekonomiju, upravljačkog tijela u Mreži za ruralni razvoj. Djelatnici Zavoda sudjelovali su u oblikovanju Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a prisutni su i u ulozi eksperata i savjetnika u izradi aktualne Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj Fotošopirana slika 2019 Poster 2019

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.