Predstavljanje projekta LIFE for Mauremys

Pozivamo vas na predstavljanje i prvi koordinacijski sastanak (kick-off sastanak) u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-Neretvanske županije projekta Riječna kornjača - očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji „LIFE for Mauremys“ (G.A.: 101071737) glavnog koordinatora projekta Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet.

Dio sastanka otvoren za javnost i medije, s ciljem informiranja o provedbi projekta održati  će se

u četvrtak 20. listopada, od 9:30 – 10:15 sati, u dvorani Studentskog centra Dubrovnik, Marka Marojice 2b,  Dubrovnik.

Projekt je osmišljen kako bi se očuvala riječna kornjača (Mauremys rivulata) unutar svih Natura 2000 područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kojima je do sada zabilježena. Aktivnosti projekta uključuju obnovu staništa, poboljšanjem kvalitete i povezanosti, ali i obnavljanje i održavanje populacije ove vrste  uspostavljanjem i provođenjem uzgojnog programa.

Riječna kornjača - očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji „LIFE for Mauremys”, LIFE21-NAT-HR-LIFE for Mauremys

Ovaj mjesec počinje četverogodišnji projekt “LIFE for Mauremys”. Pripreme za provedbu već su u tijeku, a projekt će se provoditi do listopada 2026. godine. Projekt je osmišljen kako bi se očuvala riječna kornjača (Mauremys rivulata) unutar svih Natura 2000 područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kojima je ova ugrožena vrsta do sada zabilježena.  

Vrijednost projekta je 2.131.407,11 EUR.  Iz programa LIFE Europske unije financira se 1.278.844,26 EUR, a  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira izvedbu projekta iznosom od 267.731,00 EUR.

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet je koordinator projekta, a za izvedbu su ključni partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Ustanova za zoološki vrt grada Zagreba, Hrvatske vode i udruga Hyla.

Aktivnosti projekta usredotočene su na Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno pet NATURA 2000 zaštićenih područja u kojima obitava ciljna vrsta, često na visokokvalitetnim poljoprivrednim zemljištima kao što su Stonsko i Konavosko polje, te delta rijeke Neretve. U skladu sa Zelenim planom Europske Unije i EU strategijom za bioraznolikost 2030 koju podupire i EU parlament, projekt će se baviti poljoprivrednim područjima visoke bioraznolikosti kakva i jesu vlažna područja staništa Mediterana.  

Projekt se bavi suživotom održive proizvodnje hrane i bioraznolikosti te uključuje obnovu staništa riječne kornjače, konzervacijski uzgoj ugrožene riječne kornjače, uklanjanje invazivnih vrsta životinja i biljaka koje narušavaju ekološku ravnotežu i uvođenje upravljanja vrstom i NATURA 2000 područjima u skladu s potrebama vrste.  

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.