Obrana teme doktorskog rada :: Šimun Kolega, mag. ing. agr.

Utjecaj rizobakterije Azospirillum brasilense na vegetativni rast podloga i cijepljenje trešnje
02.11.2022. :: 8:30 sati

Javna obrana teme doktorata održat će se preko aplikacije Zoom, a biti će dostupna na linku: https://us02web.zoom.us/j/88402724663?pwd=NGl1M0pKUTRyR2ROQ3dtQlAyUk9YZz09 

Meeting ID: 884 0272 4663

Predloženi mentori:

  • Izv. prof. dr. sc. Goran Fruk, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, Sveučilište u Zadru Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Boris Duralija, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Prof. dr. sc. Mihaela Blažinkov, Sveučilište u Slavonskom Brodu Biotehnički Odjel
  • Dr. sc. Mira Radunić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

Sažetak:
Trešnja (Prunus avium L.) je cijenjena voćna vrsta. Nove tehnologije uzgoja bave se povećanjem uroda i kvalitete plodova čemu pridonosi i odabir kvalitetnih podloga. Podloge koje pokazuju dobre osobine su SL 64, Maxma 14 i Gisela 5 i kompatibilne su sa sortom ‘Lapins’ koja je intenzivno proučavana zbog svojih karakteristika. Rizobakterije poput Azospirillum brasilense utječu na razvoj biljke kroz fiksaciju dušika, sintezu fitohormona i sekundarnih metabolita. Utjecaj A. brasilense na Prunus vrste do danas je nedovoljno istražen. Ciljevi ovog rada su utvrditi sadržaj mineralnih tvari u supstratu i lišću triju podloga i sorte Lapins uslijed primjene A. brasilense, utvrditi vegetativnu aktivnost podloga i sorte, te primitak cjepova uslijed primjene A. brasilense. Očekivani znanstveni doprinos manifestirati će se saznanjima o efektima inokulacije A. brasilense na vegetativnu aktivnost podloga trešnje i sorte ‘Lapins’, utjecaju na sadržaj mineralnih tvari u biljkama, te uspješnost cijepljenja.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.