Obrana doktorskog rada: Iva Šikuten, dipl. ing. agr.

Metabolomička diskriminacija zemljopisnih skupina sorata vinove loze
17.11.2022., 11 sati, Velika vijećnica

Mentor:

  • izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu rada:

  • prof. dr. sc. Edi Maletić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Ivana Tomaz, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču

Sažetak
Vrlo važan aspekt u vinskoj industriji predstavlja sorta, koja se koristi u određenim vinskim regijama ili državama, i njeni sekundarni metaboliti. Među najvažnije sekundarne metabolite spadaju polifenolni i hlapljivi spojevi, koji imaju značajan utjecaj na kvalitetu grožđa i vina. Sastav i sadržaj sekundarnih metabolita ovisi o mnogo faktora, a jedan od glavnih je sorta. Germplazma vinove loze je raznovrsna i uključuje velik broj sorata, koje su klasificirane u različite geografske grupe. Razvojem genetičkih metoda, ova klasifikacija je potvrđena i sorte su podijeljene u genetičko-geografske (GEN-GEO) grupe. U ovo istraživanje uključene su grupe C2 (sorte porijeklom iz Francuske i Italije), C7 (sorte porijeklom iz Hrvatske) i C8 (sorte porijeklom iz Španjolske i Portugala). Prije analize sekundarnih metabolita, bilo je potrebno provesti optimiranje metode mikroekstrakcija u izvedbi klina (SPME-Arrow) za određivanje vezanih i slobodnih oblika hlapljivih spojeva. Stoga su ciljevi ovoga rada optimirati ekstrakcijski protokol i prema optimiranoj metodi analizirati sekundarne metabolite u sortama iz različitih GEN-GEO grupa. Nadalje, utvrditi razlike i pojedine spojeve koji doprinose razlikama GEN-GEO grupa sorata.

U postupku optimiranja najznačajniji faktori su temperatura ekstrakcije i vrijeme izlaganja. Povećanje vrijednosti ova dva faktora pozitivno je utjecalo na učinkovitost ekstrakcije gotovo svih skupina hlapljivih spojeva. Što se tiče sekundarnih metabolita, najzastupljenije skupine polifenolnih spojeva su bili antocijani, flavan-3-oli i flavonoli, dok su aldehidi i alkoholi bili najzastupljenije skupine hlapljivih spojeva. Diskriminantna analiza jasno je razdvojila GEN-GEO grupe na temelju sastava i sadržaja sekundarnih metabolita. Neki od pojedinačnih spojeva koji doprinose razlikama među grupama nađeni su u relativno niskim količinama. I kod polifenolnih i kod hlapljivih spojeva sve skupine spojeva doprinose diskriminaciji grupa.

Ključne riječi: Vitis vinifera, GEN-GEO grupe, sekundarni metaboliti, SPME-Arrow, optimiranje

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.