Obrana teme doktorskog rada :: Jurica Duvnjak, mag. ing. agr.

Utjecaj sušnog stresa tijekom klasanja na agronomska i morfološka svojstva ozime pšenice te njezin fiziološki i molekularni odgovor
30.11.2022. u 11 sati , putem aplikacije Zoom

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/84971350537 
Meeting ID: 849 7135 0537

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • doc. dr. sc. Ivanka Habuš Jerčić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • doc. dr. sc. Zorana Katanić, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
  • izv. prof. dr. sc. Rosemary Vuković, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Predloženi mentori:

  • Prof. dr. sc. Hrvoje Šarčević, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr. sc. Valentina Španić, Poljoprivredni institut Osijek

Sažetak
Zbog klimatskih promjena, posljednjih godina dolazi do sve izraženijeg deficita vode tijekom faze klasanja ozime pšenice, što je jedan od uzroka reduciranja uroda zrna. Ovim istraživanjem obuhvatit će se morfološki, fiziološki (antioksidacijski enzimi i enzimi glutationskog sustava, slobodni proli i malonaldehid, kao krajnji produkti lipidne peroksidacije te fotosintetska učinkovitost), molekularni (ekspresija kodirajućih gena za dehidrine i gena uključenog u biosintezu prolina) i hormonski (apscizinska i salicilna kiselina) odgovor šest hrvatskih sorti ozime pšenice u dvije razine sušnog stresa u fazi klasanja u kontroliranim uvjetima. To će biti popraćeno poljskim pokusima s istih šest sorti, u kojima će se pratiti njihova agronomska svojstva i svojstva kvalitete zrna u realnim proizvodnim uvjetima, koji su pod utjecajem sve očiglednijih klimatskih promjena. Razumijevanje različitih obrambenih mehanizama u odgovoru na sušni stres doprinijet će strategijama oplemenjivanja pšenice što bi moglo pomoći odabiru sorti otpornih na sušu.

 

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.