Obrana teme doktorskog rada :: Gabriela Sušac, mag. ing. agr.

Primjena teorije vrijednosti, uvjerenja i normi u predviđanju ukupne ekonomske vrijednosti istarskog goveda
28.11.2022. u 8:30 sati :: Soba za sastanke na Zavodu za marketing, V. paviljon 3. kat

Predložena mentorica:

  • prof. dr. sc. Marija Cerjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu teme:

  • prof. dr. sc. Damir Kovačić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Ante Ivanković, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Ružica Lončarić, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Sažetak:
Svijet je suočen s opadanjem bioraznolikosti, a istome je uglavnom pridonijelo nesavjesno raspolaganje prirodnim resursima. Bioraznolikost čine svi ekosustavi na Zemlji, a usluge koje isporučuju osiguravaju ljudsko blagostanje. U novijoj znanstvenoj literaturi, autohtone pasmine navode se kao pružatelji usluga ekosustava, odnosno navedene pasmine jamče održavanje staništa, opskrbu hranom i očuvanje kulturne baštine kraja. Kako bi se u novčanim iznosima iskazala vrijednost lokalnih pasmina u kontekstu pružanja usluga ekosustava, koristi se metoda Ukupna ekonomska vrijednost (UEV). Cilj ovog rada je izračunati UEV istarskog goveda i to primjenom metode eksperimenta izbora. Nadalje, u radu će se utvrditi utjecaj čimbenika pro-okolišnog ponašanja na razinu vrednovanja autohtonih pasmina što do sada nije bio predmet znanstvenih radova. Čimbenici pro-okolišno ponašanja će se mjeriti pomoću modela Teorije vrijednosti, uvjerenja i normi. Model je proširen varijablom udaljenosti kako bi se utvrdilo opada li spremnost kućanstava za plaćanje za očuvanje i zaštitu autohtone pasmine s povećanjem njihove udaljenosti od područja uzgoja.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.