Obrana doktorskog rada :: Ivana Rendulić Jelušić, dipl. ing. agr.

Primjena vegetacijskih indeksa u kvalitativnom zoniranju vinograda i povećanju ekonomičnosti vinogradarske proizvodnje
16.12.2022. u 10:15 sati u VII. paviljonu, 1. kat, dvorana 7/1  (prostorije Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo)

Mentori:

  • prof. dr. sc. Marko Karoglan, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Branka Šakić Bobić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Bernard Kozina, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Saša Žiković, Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Monika Zovko, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Josip Juračak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Sažetak:
Digitalizacija vinogradarske proizvodnje u posljednjih tridesetak godina doprinosi brzom razvoju novih tehnologija za praćenje proizvodnje, ali i prihvaćanju i usvajanju novih spoznaja vezanih uz varijabilnost vinograda i mogućnost iskorištavanja varijabilnosti za povećanje ekonomske učinkovitosti proizvodnje. Korištenjem bespilotnih letjelica opremljenih multispektralnim kamerama te analizom podataka putem vegetacijskih indeksa moguće je donositi kvalitetnije odluke za upravljanje vinogradarskom proizvodnjom, ali i maksimizirati učinke proizvodnje u agronomskom, enološkom i ekonomskom smislu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost vegetacijskih indeksa (NDVI, NDRE, OSAVI) sa svojstvima vinove loze i grožđa kako bi se učinkovito identificirale dvije različite kvalitativne zone grožđa unutar istog vinograda, s ciljem selektivne berbe grožđa i povećanja prihoda od vinogradarske i vinarske proizvodnje. Istraživanje je provedeno tijekom 2019. i 2020. godine na području Zagrebačke županije na četiri različite lokacije i četiri različite površine vinograda manje od 1 ha (0,33 ha; 0,47 ha; 0,65 ha i 0,93 ha). U istraživanje su bile uključene dvije sorte vinove loze- 'Kraljevina' (Vitis vinifera L.) u vinogorju Zelina i 'Pinot crni' (Vitis vinifera L.) u vinogorju Plešivica-Okić. Rezultati istraživanja mogućnosti primjene vegetacijskih indeksa za kvalitativno zoniranje vinograda pokazali su kako su vegetacijski indeksi učinkovit alat za procjenu bujnosti i varijabilnosti u vinogradu te kako uspješno opisuju i povezuju sastavnice prinosa i kvalitativna svojstva grožđa s rezultatima spektralnih mjerenja. NDVI kao najviše korišten vegetacijski indeks u dosadašnjim istraživanjima i u se ovom istraživanju pokazao najprediktivnijim vegetacijskim indeksom za određivanje zona bujnosti i kvalitativno zoniranje vinograda. NDRE, iako vrlo skromno korišten u dosadašnjim istraživanjima, u ovom istraživanju pokazao se dovoljno prediktivnim za praktične svrhe provedbe selektivne berbe. OSAVI, kao najmanje korišten vegetacijski indeks u dosadašnjim istraživanjima i u ovom se istraživanju pokazao najmanje prediktivan. Primjena vegetacijskih indeksa kao osnove za kvalitativno zoniranje vinograda i selektivnu berbu grožđa u vinogradima do 1ha, s ciljem proizvodnje dva različita tipa „super premium“ vina od iste sorte grožđa i iz istog vinograda, može dovesti do povećanja financijske koristi za vinogradara.

Ključne riječi: kvalitativno zoniranje; bespilotna letjelica; multispektralna kamera; vegetacijski indeksi; NDVI; NDRE; OSAVI; selektivna berba; ekonomska opravdanost; uslužno snimanje.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.