Agronomski fakultet sudjelovao na 6. Sveučilišnom danu kvalitete

Šesti po redu Sveučilišni dan kvalitete na temu „Promjene u sustavu osiguravanja kvalitete: Sveučilište ususret novim izazovima i prilikama“, održan je 28. studenoga 2022. na Sveučilištu u Zagrebu.

Događaj je otvorila prorektorica za upravljanje kvalitetom i etiku na Sveučilištu u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa koja je istaknula značaj cjelovitog upravljanja kvalitetom u visokom obrazovanju i znanosti, koje premda primarno usmjereno na učenje i poučavanje, objedinjuje sve segmente rada i funkcioniranja Sveučilišta, te je poručila da ciljanim pristupom podržanim novim spoznajama i znanjem te identificiranjem i razmjenom dobrih praksi možemo doprinijeti uravnoteženom razvoju Sveučilišta.

Pozdravne govore održali su rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i v. d. ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) mr. sc. Sandra Bezjak. Rektor je posebno istaknuo sastavnice, Sveučilište i Agenciju kao tri ključna dionika u procesu akreditacije studijskih programa, koji su ujedno i ključni pokazatelji kvalitete sveučilišta i zadovoljstva studenata i budućih poslodavaca.  

 Program Sveučilišnog dana kvalitete bio je koncipiran u dva dijela: Promjene u sustavu osiguravanja kvalitete s naglaskom na akreditaciju studijskih programa te Cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Cilj programa bio je međusobna razmjena iskustava u nastojanjima oko jačanja i unaprjeđenja sustava visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti te usklađivanje njegovih obilježja s načelima i zadatcima Europskog prostora visokog obrazovanja.

U prvom dijelu programa govorila je mr. sc. Sandra Bezjak te je istaknula da će inicijalna akreditacija, kojoj je cilj provjeriti zadovoljava li predloženi studijski program potrebne standarde kvalitete, biti obvezna za sve nove studijske programe, a provodit će je AZVO za sva visoka učilišta. Kod vrednovanja združenih studija novina je vrednovanje združenog studija domaćeg i stranog visokog učilišta prema Europskom pristupu osiguravanja kvalitete združenih studija koja dozvoljava akreditaciju kod jedne članice europskog prostora visokog obrazovanja.

Drugi dio programa uključivao je izlaganje prodekanice za nastavu i studente Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Višnje Rajić: „Cjeloživotno učenje – prioritet obrazovne politike u EU i RH“ te izlaganja predstavnika Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom: „Mikrokvalifikacije u visokom obrazovanju“. Naglašena je nužna potreba neprestanog usklađivanja obrazovnih programa i potreba tržišta rada. Obrazovanje budućnosti treba biti usmjereno na osobu, brzinu tehnologije i brzinu inovacija, prilagođavati se zahtjevima i potrebama mladih koji će u budućnosti studirati, jednako kao i promjenama i zahtjevima tržišta te povećavati udio kratkih obrazovnih formi, odnosno mikrokvalifkacija. Današnji poslodavci trebaju rješenje za probleme, fleksibilnost, spremnost na usvajanje novih vještina i znanja, stjecanje novih kompetencija što omogućava cjeloživotno učenje.

U kontekstu promjena o kojima je bila riječ, a prepoznajući njihov značaj, primjere dobre prakse cjeloživotnog obrazovanja predstavile su izv. prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, voditeljica Centra za cjeloživotno obrazovanje Agronomskog fakulteta te doc. dr. sc. Anja Mirosavljević iz Centra za cjeloživotno učenje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Primjer dobre prakse UNIC projekta izložila je izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak, zamjenica voditelja projekta.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.