Obrana doktorskog rada :: Martina Kadoić Balaško, mag. ing. agr.

Promjene genoma povezane s razvojem rezistentnosti na insekticide u ekonomski važnih štetnika u Hrvatskoj
(Genomic changes associated with insecticide resistance in economically important insect pests in Croatia)
16.12.2022. :: 11.30 sati, Velika vijećnica

Dvojni doktorat (Cotutelle)

Mentori doktorskog rada:

  • Prof. dr. sc. Renata Bažok, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Izv. prof. dr. sc. Darija Lemić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Dr. sc. Katarina M. Mikac, University of Wollongong Faculty of Science, Medicine and Health, Australia
  • Dr. sc. Gerrit van den Bergh, University of Wollongong Faculty of Science, Medicine and Health, Australia

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • Izv. prof. dr. sc. Maja Čačija, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Izv. prof. dr. sc. Jelena Ramljak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatska
  • Dr. sc. Katja Žanić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Hrvatska

Sažetak doktorskog rada:
Proizvodnja najvažnijih ratarskih (kukuruz i krumpir) i voćarskih (jabuka) kultura u Hrvatskoj ugrožena je brojnim štetnicima, od kojih su najznačajniji kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera LeConte), jabukin savijač (Cydia pomonella L.) i krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata Say). Sve navedene vrste razvile su rezistentnost na insekticide i/ili strategije suzbijanja. Pojavu i razvoj rezistentnosti moguće je spriječiti ili odgoditi pravovremenim djelovanjem, koje podrazumijeva monitoring pojave i ranog utvrđivanja rezistentnosti štetnika. Svrha disertacije bila je pronaći učinkovite metode utvrđivanja rezistentnosti, koje bi omogućile njeno rano otkrivanje te razvoj i pravovremenu implementaciju antirezistentnih strategija. Istražena je mogućnost korištenja inovativnih metoda u praćenju populacija navedenih štetnika. Polimorfizmi pojedinačnoga nukleotida (engl. Single Nucleotide Polymorphism – SNP) korišteni su za detaljnu analizu genoma, a metoda geometrijske morfometrije koja ima veliku „statističku osjetljivost“, korištena je za analizu morfoloških varijacija povezanih s razvojem rezistentnosti. Kombinirana uporaba SNP-a i geometrijske morfometrije za otkrivanje rezistentnih populacija novi je pristup u kojem morfološke osobine mogu pružiti dodatne informacije o populacijskoj genetici, a morfologija može pružiti korisne informacije o genetskoj strukturi. Glavni rezultati disertacije pokazali su da se kombinacijom genetskih (SNP) metoda i geometrijske morfometrije mogu detektirati promjene povezane s razvojem rezistetnosti. Također, rezultati su pokazali da rezistentne populacije imaju različite oblike krila ovisno o tipu rezistentnosti. Ovaj rezultat posebno je važan jer pokazuje da različiti okolišni uvjeti poput insekticidnih tretmana, različito djeluju na promjene u obliku krila. Kako je oblik krila pod utjecajem genetskih čimbenika, a svaka genetska promjena je rezultat mutacije, rezultati upućuju na promjene povezane s razvojem rezistentnosti. Ovim istraživanjem dokazana je učinkovitost obiju testiranih metoda u otkrivanju promjena koje bi mogle biti posljedica razvoja rezistentnosti, što je izuzetno važno jer u praksi omogućuje pravovremenu reakciju proizvođača s jedne strane i zakonodavstva s druge.
Ključne riječi: polimorfizam pojedinačnog nukleotida, geometrijska morfometrija, rezistentnost, mehanizmi rezistetnosti, genetska struktura, genetska varijabillnost, populacijska struktura, monitoring, mjere zaštite, antirezistetne strategije.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.